Nieuws

Pride Amsterdam 2024 is feest en protest voor gelijke rechten

Pride Amsterdam sloot zaterdag 3 augustus af met de jaarlijkse Canal Parade. Tachtig deelnemende boten gingen vanaf 12 uur ’s middags van start bij het Oosterdok en passeerden honderdduizenden bezoekers op de Nieuwe Herengracht, Amstel en de Prinsengracht. De parade eindigde in het Westerdok. 

Ondanks het thema #Together, dat aandacht vraagt voor gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap, was de sfeer voorafgaand aan de parade – net als vorige jaren – minder eensgezind. Queer Amsterdam stopte als organisator van het evenement nadat onenigheid ontstond over het (aanvankelijk) weren van Israëlische vlaggen bij Pride March op 27 juli. Stichting Homomonument zette als enige de organisatie voort. Ook was er controverse over Booking.com, dat meevoer met een boot in de parade. De website met het hoofdkantoor in Amsterdam bemiddelt in de verhuur van hotelkamers in door Israël bezet gebied.

Op de dag zelf herinnerde niets aan de incidenten van afgelopen maanden. Bezoekers genoten van het mooie weer, de uitbundige sfeer en vrolijke muziek. Pride veranderde door de jaren heen, de opzet van de botenparade bleef vrijwel ongewijzigd. Behalve een feest, is de tocht ook een protest voor gelijke rechten voor de LGBTQIA+ gemeenschap.