OBA Linnaeus
Kunst

Wereldreis van een kilometer

Een expositie met 20 portretten van mensen uit de Tweede Oosterparkstraat In beeld en woord.

De Tweede Oosterparkstraat is een straat van één kilometer lang die honderden huishoudens telt en waar slechts een handjevol winkels en horeca te vinden is. Er staan sociale en particuliere woningen, statige herenhuizen, peperdure appartementen en studentenflats. Net zo divers zijn de mensen die door de straat lopen: ze hebben verschillende leeftijden, banen, opleidingen, nationaliteiten en godsdiensten.

Marike Schols woont ook in de Tweede Oosterparkstraat. Als ze iemand er een huis ziet binnengaan, brandt ze van nieuwsgierigheid. Wie zijn haar buren en welk levensverhaal hebben zij te vertellen?

Samen met kunstenaar Philine van der Vegte struint ze de Tweede Oosterparkstraat af op zoek naar die verhalen; het voelt als een wereldreis van één kilometer.

Schols interviewt de bewoners, Van der Vegte schildert hun portretten.Schols en Van der Vegte stonden te kijken van de verhalen die er naar boven kwamen.

Ze hoorden onder meer het verhaal van de 52-jarige Marcel, geboren in het Surinaamse Nickerie, die zijn biologische vader pas op latere leeftijd leerde kennen en van Hatice van 55, die in 1993 op het vliegtuig stapte van Turkije naar Nederland, om zich te herenigen met haar man en vol vertrouwen een nieuw avontuur aanging. Of de 28-jarige Sebas, die al vanaf jonge leeftijd wist dat hij geneeskunde wilde studeren en wat hij nog moet doen om die langverwachte ambitie waar te maken.

De portretten zijn te zien tijdens openingstijden van OBA Linnaeus