Nieuws

Vrienden van het Flevopark bestaan tien jaar: ‘Megafestivals brengen het park veel schade toe’

De vereniging Vrienden van het Flevopark groeit de laatste tijd flink. Hun actie tegen elektronisch muziekfestival No Art zorgt voor bekendheid onder parkliefhebbers. “Als iedereen danst, veert de bodem als bij een aardbeving.”

Dankzij het protest tegen een festival raakt voorzitter Rens van der Linden zo’n tien jaar geleden zelf ook bij de vereniging betrokken. We hebben het over Appelsap, dat in 2015 voor het eerst neerdaalt in het Flevopark. Hij haakt aan bij een demonstratie van de Vrienden bij het stadsdeelkantoor. 

“Toen we het niet konden tegenhouden, ben ik uit nieuwsgierigheid gaan kijken. Door de dansende mensenmassa veerde de bodem op en neer.” Hij bedacht een vindingrijke manier om deze impact vast te leggen. “Ik tapte een glas water, zette het op de grond en filmde zo de trillingen. Als dat het bodemleven niet verstoort, weet ik het ook niet meer.”

Groendoener pur sang
Rens van der Linden staat bekend als ‘de groendoener van de Indische Buurt’. Toen hij in de buurt kwam wonen, pakte hij eerst het vergroenen van zijn betegelde achtertuin aan. Al snel volgden de voorgevel en een lobby voor meer bomen op het Makassarplein. 
Hoe heeft hij de afgelopen jaren het Flevopark zien veranderen? “Ten eerste heb ik het flink drukker zien worden, onder andere door de komst van IJburg en woningen op Zeeburgereiland. Ook het aantal honden neemt toe, zeker sinds covid. Ik zie ze tegenwoordig in alle soorten en maten,” observeert hij. 

Olifantenpaadjes
“Het natuurlijke karakter van het park ligt mij na aan het hart. Aan de rand waan je je in een bos. Die illusie wil ik graag behouden, ook nu de bebouwing rond het park toeneemt.” Van der Linden pleit daarom voor ‘liefdevolle verwaarlozing’ van de natuur, zonder te veel snoeien of aanleggen van nieuwe paden. “Olifantenpaadjes die vervolgens verhard worden, zijn mij een doorn in het oog.”

Hoe kijkt hij naar de toekomst? “Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse heeft dit park bedacht en mede ontworpen in de jaren twintig. Inmiddels is het parkgebruik enorm veranderd ten opzichte van honderd jaar geleden. Daarom wil ik dat er een nieuwe visie komt die inspeelt op de huidige uitdagingen. Zoals de toenemende drukte door de groei van de stad, maar ook de geplande dijkversteviging langs ’t Nieuwe Diep.”

Daarnaast zetten de Vrienden zich dus in om megafestivals te voorkomen. Helaas lijken commerciële belangen vooralsnog zwaarder te wegen. In dat geval pleit Van der Linden voor compensatie van de (immateriële) schade aan het park. Door een verplichte financiële bijdrage aan een fonds voor natuurbevordering in het park. “Het broedvogelseizoen houdt festivalorganisatoren niet tegen,” besluit hij. “Extra kosten vanwege schade aan de natuur misschien wel.”

Door Laura Vegter