Tijdens de paddentrek vallen er jaarlijks 1 miljoen amfibieën in straatkolken. In Amsterdam monteren enthousiaste stadsecologen trappetjes zodat deze dieren er weer uit kunnen klimmen. De eerste trappetjes werden eind februari op de Flevoparkweg geplaatst.
De paddentrek is in volle gang. Eén van de plekken in Amsterdam waar in het vroege voorjaar massaal kikkers, padden en salamanders oversteken is de Flevoparkweg. Ze trekken van hun overwinterplek aan de Zeeburgerdijk naar het water om te paren. Niet alleen het verkeer is daarbij een gevaar – al trekken de dieren vooral ’s nachts – ook de straatkolken en trottoirkolken (‘putten’) zijn dat. Voor de trottoirkolk is daar nu iets op bedacht: de paddentrap. Stadsecologen Geert Timmermans en Koen Wonders van de Gemeente Amsterdam monteerden er onlangs op de Flevoparkweg in totaal 32.
“Als een pad of salamander de weg oversteekt en op de stoeprand botst, slaat hij links- of rechtsaf en valt vervolgens vaak in een trottoirkolk,” vertellen ze. Kikkers hebben daar minder last van: zij kunnen de grote sprong naar de stoep maken.
De speciale amfibieëntrappetjes zijn getest door RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Het gaat om een geribbeld profiel dat in de hoek van de kolk wordt gemonteerd. Uit testen blijkt dat daarmee 90 procent van de amfibieën binnen 24 uur naar boven kan klimmen. Ook de waterbeheerders kunnen met dit hoekprofiel uit de voeten: bij het schoonmaken en leegzuigen van de kolk zit het hoekprofiel niet in de weg en wordt deze niet beschadigd. Bij andere typen trapjes was dat anders.
Een probleem blijft dat padden en salamanders die langs de stoep blijven lopen kans hebben om in een volgende put te vallen. Pas bij een verhoging zoals een drempel kunnen de dieren ontsnappen. Bij de Flevoparkweg helpen bewoners al jaren de amfibieën over te zetten.
Bij het monteren konden al meteen enkele padden en kleine watersalamanders uit de kolken worden gevist. De stadsecologen inventariseren momenteel waar in Amsterdam nog meer paddentrek plaatsvindt, om daar ook trappetjes te monteren. In Amsterdam-Noord is dat recent al gebeurd en in Weesp worden ze bij de aanleg van nieuwbouwwijken standaard ingebouwd.