Theater Mascini
Muziek

Bird of Paradise concert in Theater Mascini

Jazzy popmuziek over (qu)eerste liefdes en de strijd voor zelfexpressie

Op vrijdag 9 februari vertelt pianist, zanger en componist Robinson Jouwe zijn verhaal in de voorstelling Bird of Paradise. De avond bestaat uit zelfgeschreven muziek/teksten en persoonlijke verhalen die zijn jazzy popsongs aan elkaar verbinden.

Robinson vertelt en zingt over eerste liefdes, zijn roots in het mooie en verre West Papua, hoe Disco onlosmakelijk is verbonden aan de LHBTI+ gemeenschap, inspiraties zoals Joni Mitchell, Nina Simone en Sylvester. De voorstelling gaat over het jezelf durven te laten zien en omarmen, in al je prachtige kleuren. Deze avond speelt Robinson, onder andere, nummers van zijn vorig jaar uitgebrachte EP Bird of Paradise. Samen met zijn band zorgt Robinson voor een betoverende avond.

De titel Bird of Paradise grijpt terug op Robinsons roots in West Papua, voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, en het verlangen naar vrijheid van de Papoea’s. Van zijn opa, vrijheidsstrijder Nicolaas Jouwe, kreeg hij bij zijn geboorte de Papuanaam Tiache. Dat betekent paradijsvogel. Paradijsvogels komen in meer dan honderd soorten (vrijwel) uitsluitend voor op het eiland Nieuw-Guinea en staan bekend om hun prachtige kleuren, bijzondere verentooi en opvallend baltsgedrag. Voor Robinson staan zij symbool voor de drang naar liefde, vrijheid en zelfexpressie. In zijn songs brengt Robinson die drang tot uiting en laat hij horen, zien en voelen hoe dit verlangen verschillende onderdrukte gemeenschappen met elkaar verbindt, zoals de Papoea’s en de LHBTI+ gemeenschap. Het leidt tot gevoelvolle ballads als Bird of Paradise en I Can’t Wait en jazzy bluesachtige meer up tempo Queer Blues en Cruisin’ ‘round the Town. En met het swingende Disco Angel, Robinsons ode aan de queer discosterren van de jaren 70 en 80, waan je je op een vrolijk seventies dansvloertje.

Alain Clark: ‘Robinson, jouw nummer Bird of Paradise brengt ons allemaal samen.’

De commissie van het Utrechts Conservatorium schreef in het eindrapport het volgende over de eindperformance van Robinson:
‘Robinson weet alles en iedereen te omarmen  en verbinden op sympathieke maar vooral ook artistieke wijze!’
‘Een natuurlijke podiumpersoonlijkheid.’
‘Een podiumdier met een missie en een verhaal.’
‘Robinson schrijft kleurrijke songs in smaakvolle arrangementen. Hij is een ware singer-songwriter in een eigen universum van klanken en boodschappen.’

Bezetting band: Robinson Jouwe-piano, muziek, zang, tekst en arrangementen, Anosh ter Haar-bas, Pedro Jeronimo-trompet.

Waar: Mascini Theater, Zeedijk 24a, 1012 AZ Amsterdam
Wanneer: Vrijdag 9 februari, 20.30 uur.
Tickets: € 17,50 via https://theatermascini.nl