Woningcorporaties, huurderskoepels en de gemeente zijn overeengekomen dat de verkoop van sociale huurwoningen in negen stadsgebieden tot 2028 met aangescherpte regels wordt beperkt. Ook komen er komende vier jaar 1500 tot 2500 sociale huurwoningen bij. Het stadsbestuur hoopt met de maatregelen de schaarste aan woningen in te dammen.
Iets minder dan de helft van de ongeveer 475.000Amsterdamse woningen valt onder de sociale huursector, 40 procent hiervan is in handen van woningcorporaties. In 2022 verkochten de corporaties bijna 560 sociale huurwoningen. In stadsgebieden waar woningcorporaties minder dan 30 procent sociale huurwoningen hebben, mag voortaan alleen onder strenge voorwaarden worden verkocht. Corporaties die complexen in zijn geheel willen verkopen kunnen dit alleen nog met goedkeuring van de gemeente doen. Het aantal sociale huurwoningen in de omgeving moet gelijk blijven. Naar verwachting worden in deze gebieden tot 2027 jaarlijks nog zo’n 150 woningen verkocht.
De corporaties mogen meer woningen verkopen in stadsgebieden waar het percentage sociale woningbouw hoger dan 40 procent is. Het bedrag dat noodzakelijk is voor nieuwbouw en verduurzaming is de bovengrens van het aantal huizen in de verkoop. Voor rolstoelwoningen geldt een verkoopverbod. Grotere woningen (meer dan 100 vierkante meter) kunnen alleen onder de nieuwe strenge voorwaarden worden verkocht. Bedoeling is tot 2028 ruim 9000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. De corporaties en gemeente willen ook minimaal 2000 huurwoningen in de middenklasse realiseren. Een andere maatregel om de woningnood tegen te gaan is het faciliteren van hospitaverhuur.
Na een jaar lang moeizame gesprekken is het compromis volgens de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (AFWC) het hoogst haalbare onder de huidige omstandigheden. Wethouder Reinier van Dantzig, die wethouder van Volkshuisvesting Zita Pels wegens ziekte vervangt, meldt in een persbericht van de gemeente trots te zijn op de uitkomst van het overleg.
Het nieuwe beleid was al van kracht in Centrum-West en geldt nu ook in De Aker/Nieuw-Sloten, Buitenveldert/Zuidas, Centrum-Oost, Oud-West/De Baarsjes, Oud-Zuid, De Pijp/Rivierenbuurt, Weesp en IJburg/Zeeburgereiland.
Zie ook: De Alliantie verkoopt komende jaren geen sociale huurwoningen op het Entrepotdok.