Plein Theater
Muziek

Nieuwe Noten Amsterdam: Tarmo Johannes & T R O M P O Ensemble

Tarmo Johannes (1976, Tallinn) is een Estse fluitist die zich voornamelijk toelegt op hedendaagse muziekuitvoeringen. Hij is oprichter en leider van ensembles U: (fluit-klarinet-viool-cello-piano www.uuu.ee) en Resonabilis (stem-fluit-cello-kanaal www.resonabilis.com), lid en heeft een aantal concerten gespeeld met solofluitrepertoire met groot succes. Sinds 2019 is hij lid van de Estse Elektronisch muziekensemble.

De afgelopen jaren is Tarmo Johannes ook actief bezig geweest met geluidssynthese en programmering. Zijn voornaamste interesse is het creëren van algoritmisch gecontroleerde stukken voor live optredens, vaak met deelname van het publiek. Sinds 2015 is Tarmo Johannes de belangrijkste ontwikkelaar van CsoundQt. Tarmo Johannes geeft fluitles aan de Tallinn Muziek- en Balletschool (Estland) en verschillende vakken gerelateerd aan nieuwe muziek aan de Esonian Academie voor Muziek en Theater.

T R O M P O is een nieuw muziekensemble dat zich toelegt op de uitvoering van de muziek van nu. T R O M P O bestaat uit Carlos Anez (fluit), Marthe Lasthuis (viool) en Laura Nygren (contrabas). De drie ontmoetten elkaar tijdens hun studie en verblijf in Nederland en kregen een band door de liefde voor samen spelen, vreemde en mooie geluiden maken en de grenzen van hun instrumenten verleggen.

De naam T R O M P O is afgeleid van “thumb” in het Esperanto, een internationale hulptaal. Als alternatief is el trompo een dreidelachtig speelgoed dat populair is in Midden- en Zuid-Amerika. El Trompo kan ook verwijzen naar een soort kegelvormig vlees, vergelijkbaar met kebab, en gebruikt op taco’s. T R O M P O music koos de naam om hun multiculturele, altijd draaiende en evoluerende benadering van muziek te belichamen.

Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek. Avontuurlijke en kleinschalige uitvoeringen, nieuwe composities en toonaangevende musici; in Plein Theater krijg je maandelijks de kans op dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren. De serie biedt de mogelijkheid te reflecteren op de huidige tijd en vormt zo een laboratiorium voor de klank van vandaag. De curatoren en artistiek leiders van Nieuwe Noten Amsterdam zijn componiste Aspasia Nasopoulou en basklarinettiste Fie Schouten.