Nieuws

FIXbrigade wil gesprek met wethouders en krijgt steun van RAN

Begin december werd bekend dat de door de gemeente veelgeprezen FIXbrigade in Jungle Amsterdam volgend jaar geen aanbesteding krijgt. Toen Koningin Máxima een paar maanden geleden de brigade in de Dapperbuurt bezocht, was zij vol lof over hun werkzaamheden, net als demissionair minister Rob Jetten. Hij kwam een jaar eerder al langs.

Pijnlijker is dat wethouder van volkshuisvesting Zita Pels – die zelf de aanbesteding voor de FIXbrigade begon – de gemeente later informeert dat het bedrag te hoog is en Jungle Amsterdam telefonisch inlicht dat het geld van de baan is. Dit staat haaks op het coalitieakkoord dat bepaalt dat de FIXbrigade juist wordt uitgebreid. In de hoop het tij met een alternatieve financiering te keren wil Jannekee Jansen op de Haar, directeur van de FIXbrigade en Jungle, zo snel mogelijk een gesprek met wethouders Rutger Groot Wassink (sociale zaken, volwasseneneducatie en inburgering), Sofyan Mbarki (toeleiding arbeidsmarkt en jongerenwerk) en Marjolein Moorman (armoedebestrijding en maatschappelijke voorzieningen). Ze heeft haar brief ook naar burgemeester Halsema gestuurd. “Bewezen is dat de FIXbrigade positief bijdraagt aan doelstellingen in het coalitieakkoord zoals gezonder wonen, duurzaamheid, werken, armoedebestrijding en de MBO-agenda (samenwerking tussen de gemeente en MBO-opleidingen). De FIXbrigade laten omvallen druist in tegen het gemeentebeleid. In dat geval raken zo’n 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun werk kwijt. Veel van hen zullen geen andere baan vinden en terugvallen in een depressie. Onze 35 stagiairs verliezen hun werkplek en kunnen daardoor hun school niet afmaken.” Behalve de banen en stages die op het spel staan, vreest Jansen op de Haar ook voor de in 2024 al ingeplande Amsterdamse huishoudens die in de kou komen te zitten als FIXbrigade ophoudt te bestaan. 

Juridisch gezien staat de gemeente in haar recht. Door Europees beleid is het bij hoge bedragen verplicht dat de procedure voor een aanbesteding volgens vrije marktwerking gaat, omdat deze uitgaven van belastinggeld worden betaald. Hoewel de Utrechtse onderneming die de aanbesteding wel kreeg toegewezen 2 miljoen euro goedkoper zou zijn, loopt de FIXbrigade volgens de officiële lezing de subsidie mis door niet ‘in het tendermodel te passen’. Maar volgens RAN (Red Amsterdam Noord, een collectief van betrokken bewoners) en Jungle heeft de gemeente de aanbesteding veel te laat opgestart en geen passende kwaliteitscriteria gehanteerd. De gemeente vindt de kwaliteit van de onderneming die de aanbesteding krijgt net zo goed als die van de FIXbrigade, Jansen op de Haar noemt het appels met peren vergelijken. “In een huis grondig isoleren, zoals wij doen, zit soms dagen werk. Dat is iets anders dan een paar tochtstrippen aanbrengen.” In een brief aan de gemeenteraad schrijft RAN volledig achter Jansen op de Haar te staan. “De FIXbrigade is wat ons betreft dé partij om het isolatie-offensief uit te voeren. Hun medewerkers zijn al flink aan het werk in Noord en de organisatie heeft alles in zich om snel door te groeien. De onderneming die nu de aanbesteding krijgt, moet nog mensen werven om aan de slag te gaan en is hier niet verankerd. Dit is niet in het belang van de bewoners in nood voor wie de energiebesparingsmaatregelen zijn bedoeld.” Om de bewoners zo snel mogelijk te helpen (zo’n 80 procent van alle corporatiewoningen met achterstallig onderhoud staat in Noord), wil RAN dat de gemeente de aanbesteding voor Noord opnieuw doet en het contract met de FIXbrigade verlengt. Onduidelijk is hoe woonwerkgroepen in andere stadsdelen waar de FIXbrigade actief is – Centrum, Nieuw West en Oost – hebben gereageerd. De gemeente wil (nog) niet inhoudelijk op de kwestie ingaan.