Nieuws

In Artis mag het licht uit

Terwijl De Dijks leadzanger Huub van der Lubbe er in hun eerste Top 40 genoteerde nummer Mag het licht uit steeds om vraagt, doet Artis dat uit zichzelf tijdens de eerste editie van het Amsterdam Dark Festival. Het dierpark zet zich sinds 2019 al in om verlichting zoveel mogelijk te doven en is een van de weinige plekken in de stad waar het licht ’s nachts écht uit gaat. 
Lichtvervuiling is een probleem in grote steden. Het verstoort een gezond bioritme van dieren, planten en mensen. Tijdens het Amsterdam Dark Festival is op verschillende plekken in de stad aandacht voor de schoonheid van de duisternis. Initiatiefnemer van het festival Marjolijn van Heemstra opent op 23 september de avond door op poëtische wijze het donker in te luiden. Daarna volgt onder haar begeleiding een wandeling door Artis in het pikdonker.
 
Een maand later, op 21 oktober, organiseert ARTIS de start van de Week van het Donker. In het Artis-Planetarium vertelt Samuelle van Deutekom, boswachter van Staatsbosbeheer, over het belang van het donker voor biodiversiteit. De lichtvervuiling wordt vanuit de ruimte bekijken. Als dit licht is uitgeschakeld, is de Melkweg weer zichtbaar. Prof. dr. Joke Meijer van het Bioclock Consortium legt uit waarom het donker zo belangrijk is voor biodiversiteit en gezondheid. Ook deze bijeenkomst wordt afgesloten met een nachtwandeling om het echte donker te ervaren
Artis zet zich in voor biodiversiteitsherstel en maakt deel uit van een interdisciplinair netwerk met tachtig partners, dat grootschalig onderzoek doet naar de gevolgen voor biodiversiteit en bioritmen door lichtvervuiling. Sommige planten hebben een afwijkende of geen groei bij blootstelling aan te veel licht. Nachtdieren als vuurvliegjes, glimwormen, nachtvlinders en vleermuizen, krijgen geen rust en sterven uit. Vogeltrek, broedgedrag en voortplanting worden verstoord. Donkere nachten passen daarom bij de dierentuin met duurzaamheidsambities.

Foto Goos van der Sijde/Artis