Bestuursleden van de drie As-Siddieq-scholen, waar de islamitische basisschool Al Jawhara op het Sumatraplantsoen onderdeel van is, liggen na het ontslag van de directeur-bestuurder opnieuw met elkaar overhoop. Het geschil begon al in 2020. Na onenigheid over het (her)benoemen van leden en de toenmalig directeur-bestuurder ontstonden twee kampen. Beide partijen beweerden de enige rechtmatige bestuurders te zijn.
De crisis leidde tot beschuldigingen, intimidaties, schorsingen, onduidelijkheid voor de staf en schooldirecteuren, bezorgdheid bij de onderwijsinspectie en een rechtszaak. Uit een verklaring van het kamp onder leiding van inmiddels oud-bestuurder Ercan Kaya bleek dat de schooldirecteuren van Al Jawhara, Al Maes (De Baarsjes) en Al Yaqoet (Noord) hem als het bevoegde gezag beschouwden. De rechter oordeelde dat beide partijen schuldig waren aan de situatie, maar besliste in het voordeel van het door bestuursvoorzitter Samy Deghedy geleide kamp. Een kort daarna verschenen inspectierapport concludeerde belangenverstrengeling tussen Deghedy en de koranlessen van weekendscholen in de ruimtes van As-Siddieq. Voormalig minister van onderwijs Wiersma eiste het vertrek van Deghedy, die afgelopen mei zijn functie in elk geval op papier neerlegde. Ercan Kaya was na de rechterlijke uitspraak al opgestapt. De scholen ontkwamen aan de aanvankelijk door Wiersma opgelegde financiële sancties.
El Houcine El Hilali, een van Deghedy’s medestanders tijdens de bestuurscrisis, volgde hem op. Later raakten de twee in onmin met elkaar. Gesteund door het huidige bestuur schreef Deghedy opvolger El Hilali uit bij de Kamer van Koophandel.
Op 1 juli dit jaar trad een nieuwe directeur-bestuurder aan, die El Hilali een contact- en gebiedsverbod oplegde. Deze sanctie is overigens niet door een rechter bekrachtigd en daardoor mogelijk vatbaar voor verschillende interpretaties.
De As-Siddieq-scholen hebben een verbinding met de Tawheedmoskee in West, waar Mahmoud el Shershaby imam is. Hij is een van de oudste salafistische voormannen in Nederland, richtte de As-Siddieq-scholen op en was daar voorzitter. Het stadsbestuur en Kamerleden drongen aan op zijn vertrek. Ook werden de scholen gekort op subsidie. El Shershaby trad daardoor in 2009 terug en werd drie jaar later opgevolgd door Samy Deghedy, die tot 2022 ook bestuurder en imam bij de Tawheedmoskee was. Uit protest tegen zijn aanblijven als bestuurder bij de scholen zouden medewerkers zich maanden geleden al ziek hebben gemeld.
Voor de in 2020 begonnen machtsstrijd was al jarenlang sprake van gebrekkig onderwijs en andere misstanden. Ex-medewerkers van de scholen waarschuwden in Het Parool dat Deghedy er alles aan zal doen om de connectie met de Tawheedmoskee te behouden. Het ministerie van onderwijs vindt de huidige situatie kwalijk en bedreigend voor de kwaliteit van het onderwijs en ligt het bestuur deze week nog in over de voorgenomen vervolgstappen. Een daarvan is een onderzoek dat na de zomervakantie begint.
Tot nu toe heeft geen van de betrokkenen zich in de media uitgesproken over het meest recente conflict.