Nieuws

Peter verduurzaamde stap voor stap zijn oude huis

Met simpele ingrepen zijn oude Amsterdamse panden te verduurzamen. Wie in de winter zoveel mogelijk warmte binnenshuis weet te houden bespaart flink op de energie- en gasrekening. Peter Hoogendijk uit Watergraafsmeer verduurzaamt stap voor stap zijn hele huis.

‘Goed dichttrekken’ staat er op een briefje achter de voordeur van Peter Hoogendijk (58), die in een zijstraat van Park Frankendael woont. Hij liet zijn huis uit 1910 stap voor stap verduurzamen. De dranger op de tussendeur is daar een voorbeeld van. “Anders was ik de hele tijd bezig om de deur dicht te doen,” vertelt hij, gezeten aan de keukentafel. 

Het was in 2016 dat Peter geïnteresseerd raakte in de energietransitie. Hij bezocht energieontbijten bij 02025 en zette een punt achter zijn carrière in de media (AT5, RTV Noord-Holland). Sindsdien houdt hij zich als zzp’er bezig met duurzaamheid. Tegenwoordig leidt hij een project in Amsterdam-Zuidoost om met een vergister biogas te maken van etensresten. 

De eerste maatregel die hij in zijn eigen huis nam, was de kruipruimte isoleren. Dat deed hij eigenhandig, met vlas. “Je kunt het ook met folie doen, maar als daar vocht tussenkomt, kan het niet weg. Vlas is een natuurlijk materiaal dat ademt.” Van de jaarrekening voor energie gaat het grootste deel – 75 tot 80 procent – naar verwarming in de wintermaanden, weet Peter. “Als je in de stookperiode oplet, maak je dus de grootste stappen.” Peter stapte ook over op een duurzame energiemaatschappij, in zijn geval Greenchoice. 

Om warmte binnen te houden plaatste Peter achter alle verwarmingen radiatorfolie. “Anders verwarm je de buitenmuur.” Ook plaatste hij een brievenbusborstel en tochtstrips, en kocht hij dikke gordijnen die hij in het stookseizoen vroeg dichtdoet. Ventilators in de radiator zorgen ervoor dat de warme lucht zich snel verspreidt.

Samen met zijn buren liet hij veertien zonnepanelen op het dak plaatsen. “Het voelt goed om mijn eigen energiecentrale op het dak te hebben liggen,” zegt Peter. “Als mijn vrouw haar elektrische fiets overdag oplaadt, rijdt ze op zonne-energie.” Zijn koffie schenkt hij na het zetten direct uit in een thermosfles, zodat het warmhoudplaatje niet onnodig lang hoeft aan te staan. De peertjes in huis verving hij zoveel mogelijk door ledverlichting.

Na het verwarmen van het huis in de winter gaat het meeste gasverbruik naar douchen (20 procent) en daarna pas naar koken (5 procent). Toch verving Peter zijn gasfornuis door een inductiekookplaat.

Een warmtepomp staat nog op zijn verlanglijstje. “We hebben in 2019 een nieuwe cv laten installeren met het idee om daar een hybride warmtepomp aan te hangen, maar dat werd afgeraden vanwege geluidsoverlast voor de buren.” Een hybride warmtepomp verwarmt elektrisch, maar schakelt bij extreme kou over op aardgas, dat meer kracht heeft.

Ten slotte deden Peter en zijn vrouw de auto de deur uit en namen daarvoor in de plaats een abonnement bij Greenwheels en MyWheels, ze composteren hun eigen gft-afval in een wormenhotel in de tuin en ze schaften twee regentonnen aan.