Duurzamer leven, verzet tegen de wegwerpmaatschappij, maar vooral: laagdrempelig en gezellig. En je bespaart ook nog eens een hoop geld. In het Repair Café in De Meevaart in Indische Buurt is iedereen van welkom om een kapotte stofzuiger of koffiezetapparaat te laten repareren. Het kost je slechts een kleine vrijwillige bijdrage.
“Kijk, dit is een collectors item,” zegt Cees Samsom, bezoeker van het Repair Café. “De eerste cassetterecorder van Philips, uit 1967. Kreeg ik van mijn vader voor mijn eindexamen. Heb ik jaren muziek mee gespeeld, maar de rubberen snaartjes die de wieltjes laten draaien zijn versleten. Daarom ben ik hier. Ik hoop dat Dirk-Jan de boel weer aan de praat kan krijgen.”
Het is woensdagmiddag, 14.00 uur. Het Repair Café in De Meevaart stroomt langzaam vol bezoekers die met tassen huishoudelijke spullen naar binnen lopen. Kapotte stofzuigers, koffiezetapparaten, dvd-spelers, cassetterecorders, allemaal in de hoop dat de monteurs van het Repair Café het weer kunnen repareren.
Dirk-Jan, een van die monteurs, haalt ondertussen een nieuw rubberen snaartje uit een plastic doosje en windt dat om de wieltjes van Koens cassetterecorder. Ja hoor, langzaam komt er weer beweging in. “Ik doe dit nu zo’n zeven jaar en nog steeds met plezier,” vertelt hij. “Ik vind het zonde als iets het niet meer doet. Zeker bij die oude apparaten, waarbij je nog duidelijk kunt zien wat er stuk is. Met de nieuwe huishoudelijke technologie, met al die chips erin, is dat lastiger uit te pluizen.”
Smalle beurs
Edward, een collega-monteur een tafel verderop, heeft zojuist de stofzuiger gerepareerd van Willem. “Er zat een breuk in het snoer vlak achter de stekker. Dat kun je met het blote oog niet zien, maar met wat trucjes kom je daar snel genoeg achter.” Willem, tevreden: “Ik kom hier voor het eerst, een tip van een vriendin. Ik had anders een nieuwe stofzuiger moeten kopen voor 150 euro, nu kan ik weer een tijdje vooruit.”
“Mensen blij maken, daarom doe ik dit,” verklaart Edward. “Zo’n driekwart van de spullen die mensen langsbrengen weten we te repareren. Daarmee besparen we een hoop geld. En de meeste bezoekers van het Repair Café hebben een smalle beurs. Al komen er ook steeds meer twintigers en dertigers die het niet zozeer vanwege het geld doen, maar omdat ze duurzamer willen leven.”
Duurzamer leven, verzet tegen de wegwerpmaatschappij, voor Martine Postma, oprichtster van het Repair Café, was dat de voornaamste reden om dit initiatief te starten, vertelt ze. “In 2009 ben ik ermee begonnen. Ik wilde het repareren op een leuke laagdrempelige manier terugbrengen in samenleving. Repareren is uit de mode geraakt. Er komen zo ontzettend veel nieuwe goedkope producten op de markt dat dat nauwelijks nog te moeite loont. Tegelijkertijd creëren we een enorme afvalberg met elkaar. Met het Repair Café wil ik daar iets tegen doen.”
Repair Café Handboek
Het Repair Café was vanaf de eerste dag een succes. Wat Martine niet had voorzien, was dat het ook een gezellige ontmoetingsplek zou worden. Ook Koen komt daarom graag langs. “De monteurs hebben echt aandacht en weten het euvel vaak op te lossen. En dat alles in een gemoedelijke sfeer. Die komt mede door Kim, die al jaren alles coördineert en zorgt voor koffie, thee en koekjes.”
Inmiddels zijn er wereldwijd 2700 Repair Cafés, waarvan dertig in Amsterdam. Martine: “In iedere gemeente wereldwijd is plek voor een Repair Café. Als je wilt, kun je zo je eigen Repair Café beginnen. Voor een klein bedrag sturen we ons Repair Café Handboek toe, vol met tips, tricks en praktijkervaringen. Op onze site vind je alle informatie.”
Zie www.repaircafe.org.