Nieuws

Suzanne Jonk van de Jaap Eden Schaatsschool: ‘Mijn liefde voor het ijs houdt ook in dat ik anderen graag iets geef’

De Jaap Edenbaan is weer geopend. Alle schaatsliefhebbers kunnen de beminde ijzers onderbinden. Jong en oud zoeft over het ijs, in een schaatstreintje of individueel. Maar hoe overleeft een schaatser de zomer, en wat komt er naast ‘gewoon’ schaatsenrijden kijken bij trainingen? Suzanne Jonk is sinds meerdere jaren manager en trainer bij de Jaap Eden Schaatsschool. Zij vertelt hierover terwijl we vanuit het kantoorraam uitkijken op de ijsbaan.

Suzanne heeft uitgezien naar dit weekend: “Hier werken we maandenlang naartoe. Er zijn veel ijsverenigingen van buiten die onze ijsbaan gebruiken. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor alle commerciële schaatslessen van de Jaap Edenbaan. Er is veel vrijheid om ons lesprogramma vorm te geven. Ik heb fysiotherapie gestudeerd en mijn collega Anne-Linde Paans heeft de ALO gedaan, dus we hebben een goede inhoudelijke achtergrond.

Schaatsverenigingen zijn vaak gericht op klaarstomen voor wedstrijdschaatsen, wij proberen een breder publiek te bereiken en mensen door schaatsen ook meer algemeen bewegingsbekwaam te maken. Ik schaats sinds mijn vierde en zie de laatste jaren dat bewegingsvaardigheden van kinderen afnemen; er wordt minder buiten gespeeld, minder bewegingsonderwijs gegeven. Schaatsen vraagt veel verschillende vaardigheden: evenwicht houden, vaart maken, goed kunnen vallen. Deze vaardigheden kunnen ook in het dagelijks leven nuttig zijn. Ons hele jeugdprogramma is hierop gebaseerd en we proberen dit ook te implementeren in de volwassenenlessen.”

Een breed bewegingsaanbod dus. Maar wat moet een schaatser ’s zomers? “Je moet niks, maar kunt een heleboel. Een leek ziet misschien vooral de gespierde bovenbenen van schaatsers, maar ze hebben ook coördinatie en stabiliteit nodig. Ze moeten glijden op één been en met het andere been gericht bewegen. Je hebt vast weleens op één been gestaan en geprobeerd iets te doen? Behoorlijk lastig. Kortom: een goede rompbalans is essentieel. Wedstrijdschaatsers skeeleren in de zomer, ze fietsen en doen krachttraining. Wij besteden bewust aandacht aan coördinatie binnen de krachttraining. Van buikspieroefeningen en loopvormen tot een balspel; mensen houden van een wedstrijdelement. De leeftijd en belastbaarheid van de deelnemers lopen sterk uiteen, dus daar passen we als trainers de lesstof op aan. Daarnaast zijn we gericht bezig met schaatstechniek. Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft het bekken te kantelen, dan is dat vanuit stilstand makkelijker te begeleiden dan wanneer we achter elkaar aan schaatsen; een voordeel van zomertrainingen.”

Door haar managersfunctie geeft Suzanne minder trainingen dan voorheen. “Maar ik blijf lesgeven heel leuk vinden. Ik merkte ook dat ik mijn lol in het werk verloor toen ik minder trainde. Als het kwartje valt is dat zo mooi om te zien! Mijn liefde voor het ijs houdt ook in dat ik anderen graag iets geef.”