In de Tropentuin achter het Tropenmuseum wordt elke maand een moestuinworkshop gegeven. Buurtbewoners huren er moestuinbakken en er is een stek-o-theek.
Direct achter het Tropenmuseum, aan de kant van het Oosterpark, ligt sinds 2018 de Tropentuin. In deze buurtmoestuin kunnen omringende bewoners en medewerkers uit het pand een moestuinbak huren. De tuin is een initiatief van De Gezonde Stad, een organisatie die ook gevestigd is in het gebouw, en is een samenwerking met het KIT en SDG House.
Onder de hoge bomen staan – op een ondergrond van houtsnippers – in totaal twintig houten moestuinbakken. Erin groeien weelderige pompoenen, rode bieten of cherrytomaatjes. In het midden van de Tropentuin ligt, omringd door een haagbeuk, een kruidentuin met inheemse kruiden, waar vrijelijk uit geplukt mag worden. Ook staat er een reusachtig wormenhotel. Daarin vormen tijgerwormen tuinafval om tot vruchtbare aarde.
Ook collega’s van De Gezonde Stad onderhouden er een moestuinbak. Communicatiespecialist Jitske van der Goot wijst drie basilicumplantjes aan die recent zijn opgekweekt uit zaadjes. Verder groeit er rucola en komkommerkruid.
Iets verderop staat een kast met stekjes erin. “Je kent misschien wel van die boekenkasten op straat?” vraagt Jitske. “Dit noemen we een stek-o-theek. Uit deze kast kunnen buurtbewoners een stekje meenemen als ze er een eigen stekje in terugzetten.” Op het moment dat wij erin kijken staat er in de stek-o-theek een pannenkoekenplantje en verschillende andere soorten. Jitske houdt een piepklein potje met een plantje omhoog. “Deze heb ik erin gezet,” zegt ze. “Een Zuid-Afrikaanse salie.”
Langs de randen van de Tropentuin staan bonenbakken: tegen rekken klimmen de bonenstruiken op. Het gaat om bijzondere soorten waarvan binnenkort de zaden worden geoogst, zodat ze zich kunnen vermeerderen.
Elke maand geeft moestuincoach Nancy Wiltink een workshop in de Tropentuin. Jitske: “We merkten dat de ene Tropentuinder heel veel weet van moestuinieren, terwijl de ander het voor het eerst doet. Het is heel fijn als er iemand meedenkt over wat je het best kunt zaaien en advies geeft hoe je de planten moet verzorgen. Elk seizoen zijn er weer andere onderwerpen interessant.” De workshop in augustus ging over zaden sprokkelen. Op 22 september en op 27 oktober zijn er weer Tropensessies. Ze zijn vrij toegankelijk. Meld je aan via de agenda op de website degezondestad.org.
De Tropentuin is dagelijks toegankelijk tijdens de openingsuren van het Tropenmuseum. De moestuinbakken zijn allemaal al vergeven. Wil je op wachtlijst? Mail dan naar info@degezondestad.org.