Nieuws

Vrijwilliger bij de Dierenambulance: ‘Lang niet ieder telefoontje wordt een rit’

Dit is echt iets voor mij, dacht Saskia Rotgans toen ze drie jaar geleden een oproep zag voor de meldkamer van de Dierenambulance. Mensen te woord staan die vragen hebben over zieke of gewonde (huis)dieren, dingen regelen en de ambulances op pad sturen… op de centrale is ze op haar plek. “Mijn hart ligt bij de dieren.” 

Een vogel met een gebroken vleugel, een kat met een epileptische aanval of een gewond vosje, dagelijks komen er veel meldingen binnen bij de centrale aan het Voorlandpad in Watergraafsmeer. “Ik maak een inschatting van de situatie,” vertelt Saskia. “Is het dier ziek, gewond of gezond? Wat kunnen we doen om te helpen?”

Vogels die een kans maken gaan naar De Toevlucht, de opvang voor wilde vogels en zoogdieren in Zuidoost. Honden en katten mogen soms een nachtje blijven in de hoop dat het baasje zich meldt. Zelfs gechipte huisdieren belanden vaak in het asiel omdat het telefoonnummer niet meer klopt. “Chippen en registreren kan ook bij ons. Dankzij donaties is dat dit jaar voor de eerste 2020 huisdieren gratis,” vertelt Saskia.

Na een inwerkperiode en een cursus dieren-EHBO kon ze aan de slag. “Eerst kijk je mee, dan ga je steeds meer zelf doen. De dierenhulpverleners doen al snel vrij veel, omdat ze meerijden met een ervaren chauffeur.”

De dienst krijgt subsidie, maar is grotendeels afhankelijk van giften van (vaste) donateurs. “Dit jaar viel onze collecteweek midden in de coronatijd. Echt een domper, maar gelukkig heeft onze online-collecte nog wat goedgemaakt.” Het kost veel mankracht om de centrale dag en nacht operationeel te houden. “We werken met 125 vrijwilligers. En dat is nog steeds niet genoeg,” verzucht Saskia. 

Saskia, die het vrijwilligerswerk doet naast een betaalde baan, is gelukkig met haar werk voor de Dierenambulance. “Mijn hart ligt bij de dieren. Ik stuur de ambulances overal heen, en dat moet je een beetje efficiënt doen. Ik kan die auto’s niet van hot naar her door de hele stad laten rijden. Ja, dit is echt iets voor mij.”

Donateur of vrijwilliger worden? Kijk op www.dierenambulance-amsterdam.nl

Foto: “Vrijwilligers, we zoeken ze nog! We zijn vooral op zoek naar ‘nachtdieren’,” vertelt Saskia, centralist is bij de Dierenambulance en hier met een eendenkuiken in haar hand.