Iedereen heeft zo zijn eigen manier om het aansluipend najaar te bezweren. Nazomeren aan een Spaanse costa bijvoorbeeld. Of tegen beter weten in de vakantiekleur proberen vast te houden met zelfbruiners. Ik klamp me graag vast aan een bord pasta rode saus. Een iconisch zomergerecht dat elke vakantie wel een paar keer op tafel komt, omdat in de campingwinkel weinig anders te krijgen is dan een paar uien en overrijpe tomaten. En omdat je na een uit de hand gelopen sangriaborrel geen zin hebt om een ingewikkelde maaltijd te koken. Op een gammel gaspitje aan een verdord kampeerveld.
Ook voor thuis, weer in het gareel, is pasta rode saus een goed recept. Want: ideaal voor drukke avonden, inspiratieloze dagen en kritische kinderen. Eigenlijk is pasta rode saus het antwoord op alles.
De basis voor de rode saus zijn natuurlijk de tomaten. Die zijn hier weliswaar minder smaakvol dan in Spanje/Italië/Kroatië, maar tomaten in blik zijn een goed (zo niet beter) alternatief. Bliktomaten zijn namelijk zoeter dan de stugge, zure tomaten die hier veelal verkrijgbaar zijn. Verder is ‘rode saus’ nogal een containerbegrip, want er zijn variaties in overvloed: arrabiata (met chilipeper), rode pesto (van zongedroogde tomaatjes), amatriciana (met spek), bolognese, met ballen, en met stroganoffsaus.
Hier een pasta rode saus waarin het hele zonnige zuiden samenkomt.
Door Janneke Vermeulen
Nodig voor 4 borden:
- 250 gram chorizoworst
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- circa 10 basilicumsteeltjes zonder blaadjes
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 blikken gepelde tomaat (800 ml in totaal)
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- een half bouillonblokje
- pasta voor 4 personen
- eventueel: schepje suiker
- blaadjes basilicum
Bereiding:
Verwijder het velletje van de chorizo en snijd de worst in blokjes. Bak ze in een koekenpan knapperig. Haal ze uit de pan en bewaar het bakvet. Snipper de uien en bak ze in het bakvet zo’n 10 minuten op laag vuur. Hak de knoflook en de basilicumsteeltjes fijn en voeg die met de komijn toe aan de pan. Bak al roerend nog 2 minuten. Voeg de gepelde tomaten toe en plet ze voorzichtig met de achterkant van een lepel. Voeg de balsamico-azijn en het bouillonblokje toe, roer even door en laat de saus minimaal 20 minuten zachtjes pruttelen. Bereid intussen de pasta. Doe de chorizo bij de saus en warm even goed door. Proef de saus; als-ie te zuur is, doe je er een schepje suiker bij. Geef ’m ook een flinke draai verse peper en eventueel zout. Serveer de pasta met de rode saus en blaadjes basilicum.