Een bedrijf dat voetbaltrainers met geavanceerde video-opnamen en data-analyse een op maat gesneden trainingsadvies kan geven. Of een bedrijf dat KLM gaat helpen om vliegtuigmotoren veel efficiënter te controleren met behulp van foto’s en een speciaal geschreven algoritme. Zomaar een paar voorbeelden van geslaagde start-ups uit de stal van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) dat eind vorig jaar Startup Village in het Science Park Amsterdam heeft geopend.
Startup Village zetelt niet in een statig kantorenpark, maar bestaat – geheel in stijl – uit een verzameling hippe, kleurige containers in verschillende formaten. Ze steken vrolijk af tegen het strak vormgegeven, wit met rode gebouw van datacentrum-reus en ‘rijke buur’ Equinix (overigens een zeer goede buur, die een van de evenementruimtes heeft gesponsord). De containers zijn te huur, per uur, dag of maand. Natuurlijk ontbreekt de eveneens hippe koffiebar niet, waar ze volgens oprichter Erik Boer de beste koffie van het hele Science Park schenken. En waar het trouwens ook voor buurtbewoners fijn toeven is; die kunnen hier doordeweeks terecht voor een kop koffie of een lekker broodje – en zo ook iets meekrijgen van de vibe die hier hangt.
“We zijn vorig jaar september echt geopend en we hebben nu al een wachtlijst”, vertelt Boer enthousiast, die Startup Village heeft opgezet en het nu runt. Het Science Park, waar universiteiten, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven samenkomen, is de gedroomde innovatieve broedplaats voor het project. Veel van de start-upondernemers komen dan ook rechtstreeks van de universiteit of uit het wetenschappelijk onderzoek, en de Universiteit van Amsterdam zelf was één van de drijvende krachten achter het idee.
“In principe zitten we hier tijdelijk; vijf jaar, met mogelijkheid tot verlenging van nog eens vijf jaar”, vertelt Boer. Vandaar ook de keuze voor containers: snel neer te zetten en goedkoop. “Maar ik zou in die tijd graag willen uitbreiden”, zegt hij, wijzend naar het braakliggende stuk grond naast het containerpark.
Startup Village biedt onder meer een trainingsprogramma aan: tweemaal per jaar gaat een geselecteerde groep start-ups twaalf weken aan de slag om hun idee verder uit te werken. Deelnemers praten met coaches en worden in contact gebracht met het uitgebreide netwerk van ACE en potentiële investeerders. Ook kunnen start-ups een ruimte huren, voor een periode van maximaal twee jaar. Maar bedrijven kunnen ook gewoon een van de ruimtes reserveren voor een teammeeting of borrel. Boer: “We zien dat 72% van de start-ups die we in de afgelopen vijf jaar hebben begeleid nu nog actief is. En vorig jaar is één ervan opgekocht. Mooi toch?”
www.startupvillage.nl