Nieuws

De Kwestie, Oostelijk Havengebied: semi-industriële omgeving of toeristische attractie?

Wilde plannen voor de inrichting van de IJhaven splijten de buurt, kopte Het Parool eind vorig jaar. Ondernemers van en bij winkelcentrum Brazilië bedoelden het zo goed. Hun plannen moeten het gebied aan de IJhaven aantrekkelijker maken – met terrassen en steigers aan het water, fonteinen, een drijvende speeltuin en/of mogelijk de langste markt van Nederland, van de Verbindingsdam tot aan de Zouthaven. Maar de plannen zorgen ook voor grote commotie onder buurtbewoners. Zij vrezen dat hun relatief stille buurt daardoor zal veranderen in een toeristische attractie. De Brug vroeg bestuurscommissieleden van VVD en GroenLinks om een reactie.

Marcel Mokveld (VVD):
“Ik wil voor alles benadrukken dat ik het erg waardeer dat er enthousiaste mensen – vooral ondernemers – zijn die aan de slag blijven gaan met plannen om het gebied rond winkelcentrum Brazilië/Veemkade aantrekkelijker te maken. Het gebied heeft veel potentie. Tien jaar geleden – nog in de tijd van stadsdeel Zeeburg – waren er ook al plannen, onder andere voor aantrekkelijkere winkels. Helaas zijn die toen lastminute afgeketst, omdat mensen huiverig waren om ter hoogte van Albert Heijn in het water te gaan bouwen. Met de huidige plannen begon het allemaal heel goed. De aanpak is nu veel experimenteler. De plannen komen vooral van onderop, van bewoners en ondernemers – dat was vroeger niet mogelijk. Maar helaas kwamen op de eerste bewonersbijeenkomst ook veel tegenstanders en critici af. Heel jammer. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met overlast voor de omgeving. Maar ik vind het in dit geval lastig te beoordelen hoe representatief de critici hier zijn voor de buurt. In elk geval weet ik zeker dat er ook veel mensen juist positief tegen de plannen aankijken. Inmiddels is er een werkgroep gevormd, waarin de initiatiefnemers met kritische buurtbewoners én bestuurscommissieleden om de tafel zitten. Er komt langzaam aan schot in de zaak. Ik zet niet graag de rem op deze plannen. Zoals gezegd is het zaak om met zoveel mogelijk wensen rekening te houden, maar je moet je niet laten gijzelen door een minderheid van tegenstanders.”

Daphne Meijer (GroenLinks):
“Wat mij opviel, is dat bewoners erg bang zijn dat hun leefomgeving, hun woongebied, onderdeel wordt van de hyperactieve en verrommelde binnenstad. Dat er binnenkort in het Oostelijk Havengebied geen gewone viswinkel meer te vinden is, maar dat je alleen nog maar Nutella-winkels hebt en dat het er nooit meer rustig is. En ook viel me op hoezeer men houdt van de openheid van de Veemkade. Die vertegenwoordigt een bijzondere esthetische en emotionele waarde. Ik woon zelf in de Indische Buurt en ik kom natuurlijk wel regelmatig in winkelcentrum Brazilië en bij het pontje op KNSM-eiland, maar ik beleef het gebied toch meer als een buitenstaander. Het was een eyeopener voor mij dat veel mensen er heel gelukkig van worden de kade te ervaren zoals hij nu is. De vraag is wel of je moet streven naar stilstand – een openluchtmuseum dus – of naar slimme en mooie inpassing van zaken die ook nodig zijn, zoals een speelvoorziening voor kinderen. Een vader stelde dit voor en hij werd toen door buurtbewoners uitgejouwd. Dat vond ik niet het finest hour van de bewonersbijeenkomst. Sommige voorstellen zouden op korte termijn kunnen worden uitgevoerd, maar dat is nu niet aan mij. Alle opties liggen nog op tafel. Het idee van GroenLinks is wel dat we niet met de rug naar de toekomst moeten gaan staan en alle ontwikkelingen moeten proberen tegen te houden, maar dat we door mede-eigenaar te worden van die ontwikkelingen, die plannen ook mede vorm gaan geven.”

Meer politiek in Oost.