Recycle Lounge Gallery Club
Club

Nightflight, clubavond

21.00-4.00 uur
Op het kunstmatige eiland Zeeburg aan het Buiten-IJ ten oosten van Amsterdam, tegenover het dijkdorp Schellingwoude en nabij de Oranje-sluizen. Wordt door de Koninklijke Marine in 1916 de “watervliegdienst” opgericht met het eiland als marinevliegkamp.

Aanvankelijk was er één hangarloods met een hellingbaan om de watervliegtuigen in de hangar te brengen. Dit was in 1916 als tijdelijk werk aangelegd waarna procedures volgden om het ook na de mobilisatie te laten bestaan.
In 1922 werd het vliegkamp voorzien van een betonnen hangarloods en hellingbaan. De eerdere loods zou in gebruik blijven als werkplaats.

In 1928 werd het vliegkamp een algemeen vliegterrein, en daarmee het enige voor civiele watervliegtuigen. In 1932 landde er zes burgervliegtuigen, in 1933 negen. Het Ministerie van Defensie wilde in 1933 het militair gebruik geheel beëindigen. Maar in 1938 werd het vliegkamp weer in dienst gesteld voor een functie bij de verdediging.

Vanaf het vliegkamp werd nachtvluchten uitgevoerd door een speciale crew. Het vliegkamp bestaat niet meer maar de crew heeft een nieuwe locatie gevonden. Vanuit deze locatie zal de crew de volgende nachtvluchten uitvoeren.