Nieuws

De Dappermarkt, het afvalputje van Oost. ‘Als ik iets zeg, krijg ik problemen’

Overlast, intimidaties, bedreigingen, bewoners en ondernemers die bang zijn om melding te maken van incidenten; de situatie rond de Dappermarkt lijkt onbeheersbaar. Handhaving door de politie is niet langer voldoende. Cameratoezicht moet uitkomst bieden. Maar voorlopig laat die camera op zich wachten.

De passages uit het Plan van Aanpak Cameratoezicht Oost van maart 2017 over de Dapperbuurt liegen er niet om. Zomaar wat citaten. ‘De Dapperbuurt kampt al jaren met drugsgerelateerde (jeugd)overlast en criminaliteit.’ ‘Van de in het gebied actieve drugsdealers blijkt steeds vaker dat zij onderling samenwerken en dat zij ook regelmatig gebruik maken van hosselaars.’ ‘Een groep jongeren blijft hardnekkig overlast en crimineel gedrag vertonen.’ ‘Er is een toenemende beweging zichtbaar van Top600 jeugd uit de Indische Buurt naar de Dapperbuurt.’ ‘Bewoners en ondernemers zijn in toenemende mate bang om melding te maken van incidenten, uit angst voor represailles.’ En zo gaat het maar door.

Het Plan van Aanpak benoemt meerdere plekken in de Dapperbuurt waar deze problemen spelen, zoals de Roomtuintjes en het Muiderpoortstation. Maar de meeste problemen doen zich toch voor op en rond de Dappermarkt. Zo zijn er de afgelopen maanden veel incidenten van overlast, intimidaties en bedreigingen gerapporteerd in de buurt waar Dapperstraat en Pieter Vlamingstraat elkaar kruisen. Als je daar een poosje rondloopt en omwonenden en winkeliers hiernaar vraagt, wordt het al snel stil. En – ook opvallend – vrijwel niemand wil met naam en toenaam geciteerd worden.

Honderd jaar lik
“Ik noem liever niet mijn naam”, zegt een medewerker van een tekstbureau in de Pieter Vlamingstraat. “Overdag merk ik weinig van de overlast, maar als ik ’s avonds nog aan het werk ben, dan draai ik voor de zekerheid maar even de deur van binnen op slot.”
Ook de eigenaar van een speciaalzaak op de hoek Dapperstraat-Pieter Vlamingstaat houdt liever zijn mond. “Als ik iets vertel, krijg ik problemen. Die jongens staan overdag joints te roken tegen mijn gevel. Ik heb liever niet dat ze binnen komen en verhaal komen halen.”

Maar niet iedereen is zwijgzaam. Kaasboer Klaas vat het bondig samen. “In de Pieter Vlamingstraat staat ’s avonds voor honderd jaar lik voor de deur. Dat komt doordat de politie het Beukenplein heeft schoongeveegd van drugsdealers… dan verplaatst zich het probleem. Volgens mij kan de eigenaar van Thais café Boi Boi ervan meepraten, die is de scheldpartijen en intimidaties wel zat.”
De eigenaar is zelf op zakenreis, maar Koen, een van zijn vaste medewerkers, bevestigt de intimidaties. “We wachten ‘s avonds altijd tot iedereen klaar is, dan gaan we samen de deur uit.”

De politie is bekend met de overlast, laat Diana Landveld, woordvoerder van de Amsterdamse politie weten. Maar handhaving door de politie is niet genoeg. Vandaar dat burgemeester Van der Laan dit voorjaar heeft besloten cameratoezicht toe te staan bij de kruising Dapperstraat-Pieter Vlamingstraat. “De paal waar de camera moet komen, staat er al drie maanden”, wijst Klaas aan, “maar de camera laat op zich wachten.”

Pottenkijkers
Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan bevestigt de vertraging. “Dat is vervelend, maar niet ongebruikelijk bij het plaatsen van openbare orde-camera’s. Er moeten voorbereidingen worden getroffen en vergunningen aangevraagd. Ik verwacht dat de camera er bij het begin van de zomervakantie zal zijn.”

“Ik hoop het”, zegt Peter van Peter’s Bloemenzaak, die met zijn kraam recht tegenover de paal staat. “Zo’n camera heeft zeker een afschrikkende werking. Wel onhandig dat ze de paal verkeerd hebben neergezet. Die staat nu op een laden-lossenplek voor marktkooplui.”

Nu maar hopen dat de camera het langer volhoudt dan de particuliere camera van de horecaondernemer die afgelopen mei ’s nachts van de muur is gerukt. Wie dat heeft gedaan is niet bekend.

Meer over de Dapperbuurt.