SBK Galerie 1 KNSM Amsterdam
Kunst

In Company of Strangers | expo

Van 21 mei tot en met 18 juni 2017 presenteert SBK Galerie 1 een selectie foto’s uit het ambitieuze fotoproject van fotograaf Bas Losekoot: ‘Urban Millennium Project’.

Volgens een rapport uit 2007 van de Verenigde Naties telde de aarde in dat jaar 3.3 miljard mensen in een stedelijke
omgeving. Dit is de helft van de totale wereldbevolking. Dit intrigerende gegeven greep Losekoot aan voor een uitgebreid en avontuurlijk fotografieproject. Vanaf 2011 bezoekt hij de dichtstbevolkte steden ter aarde, van Sao Paulo tot Mumbai, om de gevolgen van urbanisatie en in het bijzonderde consequenties van bevolkingsdichtheid op menselijk gedrag, vast te leggen. Die mensen zijn in zijn foto’s net als de steden, altijd onderweg en in transitie. Losekoot is geïnteresseerd in hoe wij ons tot de stad verhouden, tot elkaar, en vooral, tot onszelf.

Bas Losekoot (1979), die in 2001 afstudeerde aan de opleiding ‘Fotografische Vormgeving’ aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en recentelijk een Master Degree behaalde in ‘Photography and Urban Cultures’
aan Goldsmiths, University of London, fotografeertmet sociologisch inzicht, dagelijkse mini-ontmoetingen op drukke knelpunten in de stad. Door zijn dramaturgische benadering van de straat, worden kleine gebaren verheven tot
theatrale gebeurtenissen. Werkende met cinematografische technieken lijkt hij straat-fotografie opnieuw uit te vinden.

Onderdelen van zijn project zijn al te zien geweest in BOZAR in Brussel, PhotoIstanbul, New York Photo Festival en Villa Pérochon in Frankrijk. Vanaf 21 mei is bij SBK voor het eerst een unieke selectie uit het gehele Urban Millennium Project te zien.

De opening vindt plaats op zondag 21 mei om 16.00 uur. Veilingmeester verbonden aan Christie’s Amsterdam, Paulina Cramer, zal tijdens de opening een ingelijst exemplaar van de Limited Edition en een eerste exemplaar van het toekomstige boek veilen.