SBK Galerie 1 KNSM Amsterdam
Kunst

Expositie Sieg Maandag

Vanaf 23 april start in SBK Galerie 1 de indrukwekkende expositie van Sieg Maandag, de in 2013 overleden Amsterdams-Joodse kunstschilder, wiens jeugd getekend werd door de verschrikkingen van de Holocaust.

De exposite is georganiseerd naar aanleiding van een documentaire (uitzending donderdag 4 mei 22.55 uur op NPO 2 bij de EO) over het leven van deze schilder door filmmaker Frans Bromet. Uitgangspunt voor de film, was de wereldberoemde foto van een jongetje, gemaakt vlak na de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen in 1945. De foto, gemaakt door George Rodger, werd voor het eerst gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Life en veroorzaakte destijds een schok.

Op de foto zie je een kleine jongen, die met zijn blik afgewend en moederziel alleen langs rijen lijken in de berm loopt. Wist men aanvankelijk niet wie deze jongen was, pas later werd bekend dat het de destijds 8-jarige Sieg Maandag was, die het concentratiekamp had overleefd.

Maandag, die een levenlang nodig zou hebben om de gruwelen van het concentratiekamp te verwerken, keerde na de oorlog met zijn moeder en zusje terug naar Amsterdam en ontwikkelde zich van confectiehandelaar tot autodidact kunstschilder.

Een selectie van zijn beste werk, schilderijen, tekeningen en portretten geschilderd op keramiek, zijn sinds jaren weer in een expositie bij elkaar te zien en vormen samen met de documentaire zijn bijzondere levensverhaal.

Maandag’s werk was in de jaren tachtig tot negentig regelmatig te zien bij diverse galerieën in Antwerpen en Amsterdam en in het Stedelijk Museum.

De expositie is tot 10 mei te bezichtigen. De documentaire is doorlopend tijdens de expositie te zien.