Jarenlang streed hij in stilte. Maar nu zwijgt Martijn van den Dobbelsteen niet langer. De uitgever van buurtkrant de Brug heeft niets tegen concurrentie. Integendeel. Dat houdt de boel scherp, vindt hij. Maar als die concurrentie (in dit geval IJopener en Dwars) dankzij subsidies van stadsdeel Oost hun adverteerders goedkopere tarieven kunnen bieden dan zijn krant, dan is er “fundamenteel natuurlijk iets goed mis”.
De uitgever: “IJopener en Dwars worden nu op de been gehouden. Door oneerlijk beleid bij de toekenning van subsidie is er van concurreren op gelijkwaardig niveau geen sprake. Als wíj zonder kunnen, zouden zij dat ook moeten kunnen.”
Van den Dobbelsteen trok de laatste jaren meerdere keren aan de bel. En kreeg ook gehoor. Nevin Özütok, het commissielid met subsidies in haar portefeuille, beloofde een eerlijker beleid en zou alles “effectueren”, schreef ze Van den Dobbelsteen. “Wij hebben”, staat er verder in haar brief, “dat ook aan de huidige partners aangekondigd. Maar we moeten dat wel zorgvuldig doen.”
Helaas, ze hield geen woord. Tot op heden zijn de aanvragen van beide genoemde kranten elk jaar weer gewoon goedgekeurd. En dat zit de uitgever van de Brug onderhand zo dwars dat hij nu naar buiten treedt.
Waarom krijgen IJopener en Dwars wel subsidie van het stadsdeel en de Brug niet?
“Laat ik vooropstellen dat de Brug geen subsidie nodig heeft en daar ook nooit om heeft gevraagd. Wij redden ons wel. Maar wat me in het verkeerde keelgat schiet, is dat stadsdeel Oost de IJopener en Dwars niet ziet als nieuwsmedia. Volgens een woordvoerder voldoen ze aan allerlei criteria zoals ‘vrijwilligersinitiatief’ – wat niet klopt, kijk hun jaarstukken er maar op na – en ‘de publicatie van veel achtergrondartikelen uit het sociale domein, niet primair gericht op nieuwswaarde’. Ook dat is onzin. Je hoeft alleen de editorial van de IJopener er maar op na te lezen. Daarin staat nota bene dat ze ‘onafhankelijk nieuws’ brengen. Dat strookt niet met de door het stadsdeel gehanteerde criteria.”
U heeft onlangs opnieuw contact gezocht met mevrouw Özütok. Wat was haar reactie?
“We kregen haar niet te spreken. Wel haar woordvoerder. Die bevestigde dat stadsdeel Oost inderdaad twee buurtkranten subsidieert: IJopener en Dwars. Ze ontvangen – en nu komt het – geen bijdrage als krant, maar ‘als bewonersinitiatief dat werkt met vrijwilligers en bijdraagt aan participatie en de sociale cohesie; zij bieden een laagdrempelige informatiefunctie voor de buurt’.
De woordvoerder stelt dat hierbij in 2016 wel als voorwaarde is gesteld dat de IJopener en Dwars een marktconform tarief hanteren voor advertenties van commerciële partijen. Het stadsdeel zou erop toezien dat die voorwaarde wordt nageleefd. Ja hoor. Ten eerste is het natuurlijk van de gekke dat het stadsdeel zegt dat het advertentietarieven gaat controleren en ten tweede is dat volgens ons ook nooit gebeurd.”
Maar wat is nu precies het probleem als de Brug stelt geen subsidie nodig te hebben?
“Luister. Als je de argumenten van het stadsdeel hanteert (subsidie verstrekken we aan een krant die voor de buurt een verbindende functie heeft, groepen bereikt die geen gebruik maken van internet en een communicatiekanaal vormt voor bewonersinitiatieven en maatschappelijke organisaties) dan komt de Brug daar zonder enige twijfel ook voor in aanmerking. Maar wij hebben de afgelopen negen jaar bewezen dat je een buurtkrant kunt maken zónder subsidie. En daar gaat het ons om. Subsidie is niet nodig. Terwijl er vanuit ‘de Stopera’ een opdracht ligt om te bezuinigen, worden die twee kranten met belastinggeld op de been gehouden. Ze kunnen er hun drukkosten van betalen. Bovendien drukken ze met ultralage advertentietarieven andere, niet-gesubsidieerde bladen uit de markt. Dit is niet alleen oneerlijk, maar het is ook oneigenlijk gebruik van belastinggeld. Dat kan beter besteed worden.”
De Brug – sinds 2008 – bestrijkt het complete stadsdeel Oost. De krant verschijnt in alle wijken, in een oplage van 70.000 exemplaren.
Door Maria Kerkplein