IJburg College
Diversen

Bewonersavond kavel 13A komst statushouders/studenten

Beste Buren,
Sinds de brief over tijdelijke woningen voor starters (studenten, jongeren, statushouders) begin mei dit jaar op onze deurmat viel hebben wij van het buurtinitiatief BLOK13A niet stil gezeten. We hebben er van alles aan gedaan om te voorkomen dat het kavel volgebouwd wordt met 320 mensonterende units wat ook een enorme afbreuk aan onze buurt zou doen, in alle opzichten. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met het stadsdeel Oost, het projectteam, wethouder Ivens. Er zijn alternatieven aangedragen, raadsvragen ingediend, een WOB-verzoek gedaan en er is ingesproken in raadscommissies.
Maar helaas. Zoals jullie hebben kunnen volgen op de onze Facebook-pagina, in de lokale media of in de mail hebben al deze inspanningen nog niet geleid tot een kleinschalig plan, tot spreiding op IJburg, tot definitieve bouw of zelfs tot afstel. Wel heeft het geleid tot een raadsinitiatief waarin de raad de wethouder vraagt om met bewoners in gesprek te gaan, en tot kwalitatief goede plannen te komen die desnoods meer mogen kosten.
Daarmee is er nog geen eind gekomen aan onze vurige wens om toch de ontwikkeling op BLOK13A zo te sturen dat er iets komt dat toegevoegde waarde heeft voor de buurt, voor de toekomstige bewoners en voor de omwonenden. Inmiddels zijn we met regelmaat in gesprek met het projectteam van de gemeente, andere betrokkenen bij de ontwikkeling van IJburg (zoals IJburg droomt, IJburg doet) en stadsdeel Oost. Wij krijgen de ruimte aan te geven wat wij belangrijk vinden. Wij hebben daarom de volgende voorwaarden gesteld:
1. Het plan moet sociaal draagbaar zijn (denk aan veiligheid, integratie, geen overlast, etc.)
2. Het plan moet ruimtelijk inpasbaar en van architectonische kwaliteit zijn (denk aan openbare voorzieningen, speelplekken, voldoende parkeren, mooi ontwerp, etc.)
3. Het plan moet duurzaam zijn (denk aan goede materialen, herbruikbaarheid, gezond binnenmilieu, energiezuinig, duurzame opwekking, compensatie van groen, etc.)
Met andere woorden; het moet een fantastisch plan worden dat past en geen problemen oplevert of verergert. En anders niet!
Om jullie nader te informeren, om jullie meningen en ideeën op te halen, jullie bijdrage en steun te vragen hebben wij aan “IJburg droomt, IJburg doet” gevraagd een bewonersbijeenkomst te faciliteren.
Graag nodigen wij de buurt voor deze bewonersbijeenkomst op
17 november 2016 van 19:30 tot 22:00uur IJburgcollege, Pampuslaan 1
IJburg, 7 november 2016
Wij voelen ons nog geen goede of volledige vertegenwoordiging van de buurt en zoeken daarom aanvulling van het team buurtinitiatief, alsmede jullie instemming om de buurt te kunnen vertegenwoordigen volgens het proces dat we graag nader toelichten.
Om een goede invloed uit te kunnen oefenen roepen we u daarom op om in grote getalen aanwezig te zijn.
Wij benadrukken dat het initiatief voor deze bewonersbijeenkomst vanuit het buurtinitiatief afkomstig is, door “IJburg droomt, IJburg doet” begeleid wordt en met hulp van de gemeente tot stand komt.
Onze inbreng in het proces levert helaas geen bindend advies op, maar wordt wel heel serieus meegewogen zo heeft wethouder Ivens ons toegezegd.
Vertrouwend op jullie komst en input,
Namens het buurtinitiatief blok 13A ‘Geef BLOK 13A de ruimte’ ,
Marco Scheffers, Dagmar Keim, Olivier Lauteslager, Linlin van Lonkhuyzen, Roosmarijn Schadenberg, Marinus Knulst
Openbare Facebook groep 13A:
https://www.facebook.com/groups/1275918035771278/
Petitie:
https://petities.nl/petitions/ijburg-is-voor-kleinschaligere-opvang-van-studenten- jongeren-en-statushouders?locale=nl