Flevopark
Natuur

Flevopark 85 jaar

Flevopark 85 jaar
Vrienden van het Flevopark vieren jubileum park

Op zaterdag 17 en zondag 18 september vieren vrienden van het Flevopark feest ter ere van het 85-jarig jubileum van het Flevopark. Er is van alles te doen in het park. Bezoekers kunnen gratis deelnemen aan natuurexcursies, meezingen met koren uit Oost, meepraten over de toekomst van het park, hun favoriete plek schilderen, lezingen bijwonen over de geschiedenis van het park en de aangrenzende Joodse Begraafplaats, een bezoekje brengen aan een expositie over de historie van de ‘Vissershuisjes’, luisteren naar een klezmerband, het planten van een Jubileumboom, enzovoort.
In het park staat een grote tent waar veel activiteiten plaatsvinden, maar ook op andere plekken is van alles te beleven.

Waarom vieren we dit jubileum?
Met deze viering wil de Vereniging Vrienden van het Flevopark aandacht vragen voor de natuur- en cultuurwaarde van het park en mensen betrekken bij en interesseren voor het park. Achterliggende doelstelling is het promoten van de waarden (de hoge biodiversiteit, de rust die je ervaart, de cultuurhistorie) van het park en kijken hoe deze versterkt kunnen worden zodat het park er bij het 100-jarig bestaan (over 15 jaar) er nog beter bijligt dan nu het geval is.

Wat is er te doen?
Te veel om op te noemen, daarom een aantal highlights.
> Er zijn diverse natuurrondleidingen in samenwerking met verschillende natuurorganisaties, zoals het IVN, de KNNV en de Vogelwerkgroep Amsterdam. Een van de stadsecologen van Amsterdam gaat samen met kinderen op zoek naar waterbeestjes in de sloten van het Flevopark.
> Vier koren uit Amsterdam-Oost zingen op zondagmiddag de longen uit het lijf met leuke vogel- en natuurliederen zoals ‘Kom mee naar buiten allemaal…’
>Kunstenares Sonya Wilson is zowel zaterdag- als zondagmiddag aanwezig om de bezoekers te stimuleren hun gedachten of gedichten over het park te vangen op 85 stukjes canvas voor een grote ideeënwand over het Flevopark.
> Een vertegenwoordiger van Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats vertelt tijdens een rondleiding over de historie van deze 300 jaar oude begraafplaats die naast het park ligt en ook natuurgebied is.
> Ook de ‘Vissershuisjes’ hebben een bijzondere historie. Een expositie en een film over verzetsman-kunstenaar Jan Bons (1918-2012), die hier heeft gewoond en gewerkt, vertellen daar meer over.