Mike's Badhuistheater
Theater

The Plough and the Stars

The Plough and the Stars is een enorm actueel stuk, omdat het precies 100 jaar geleden was dat de Ierse republiek ontstond.

‘The Plough and the Stars’ (1926) is een stuk dat speelt tijdens de Paasopstand (de Ierse revolutie tegen de Britten). Wat gebeurt er met de burgerbevolking wanneer de Paasopstand uitbreekt? De leiders van de opstand worden strafrechtelijk geëxecuteerd. Er is een contrast tussen het romantische idealisme (Ierse legerofficieren) en de echte helden: de arme burgers voor wie het leven zwaar was. Een tragische komedie over de omstandigheden van de armste bevolkingsgroep van Dublin en de sociale gevolgen van het vormen van de nieuwe zelfstandige Ierland.

De thema’s die spelen in The Plough and the Stars, onafhankelijkheid, vrijheid, armoede, burgeroorlog, zijn nu nog steeds actueel. Denk aan de strijd in Oekraïne. Of aan de oorlog in Syrië. Oorlogen waarbij idealen centraal staan, maar waarbij de burgers, die het meest te lijden hebben onder de oorlog, worden vergeten.

O’Casey was zich heel bewust en maakte zich boos over het verschil in de politieke retoriek van de soldaten en de werkelijkheid voor de doodgewone burgers. Dublin was de armste plek in Europa in 1916. Er was nauwelijks hygiëne, riolering en gezond eten. TBC was de grootste doodsoorzaak onder de armen in de stad.

De data van The Plough and the Stars zijn: vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april, 20:15 uur.