FlexBieb IJburg
Diversen

Flex Night Live: Bijbeljaar?!

2016 is uitgeroepen tot Bijbeljaar. Want: het is 500 jaar geleden dat de filosoof Erasmus zijn unieke editie van de Bijbel uitbracht. Het was een tweetalige versie van het Nieuwe Testament, in zowel het Grieks (het origineel) als het Latijn. Dat Grieks maakte de uitgave zo bijzonder. Voor het eerst sinds tijden kon de oerbron worden bestudeerd. Erasmus’ huzarenstukje vormde een grote inspiratiebron voor Maarten Luther en zijn Reformatie. Dit overigens tot verdriet van Erasmus zelf, die liever één harmonische kerk had.

Rob Visser is voorganger van de Binnenwaai en Stadsdominee van Amsterdam. Ook is hij de stuwende kracht achter het waardevolle project Parentshouse, voor gescheiden ouders. Hij wordt alom geroemd vanwege zijn aanspreekbaarheid, energie en open geest. Terecht werd hij genomineerd als IJburger van het Jaar 2015. En terecht dat hij de hoofdgast van deze Flex Night Live is. Die plaatsvindt op, jawel, Witte Donderdag!

In de NRC zei Rob Visser over de Bijbel: ‘Schrijvers van de Bijbel wilden met dit verhaal zeggen: wij geloven in een God die het licht en het donker benoemde en die wij niet kunnen zien maar die boven de sterren staat. Dat is een prachtig verhaal. Maar als je wilt weten wat er echt is gebeurd kan een natuurkundeboek of biologieboek je daar veel meer over vertellen. De Bijbel is geen geschiedenisboek, je moet de teksten niet te letterlijk nemen. Het is een geloofsvisie.’
(Voor het complete interview van Yasmina Aboutaleb met Rob Visser, zie http://www.nrcreader.nl/artikel/6498/het-is-een-beetje-aankloten-in-de-marge)

Wat is de kracht van de Bijbel anno 2016? Wat vermag een Binnenwaai, een Stadsdominee, een geloof, welk dan ook? Wat is de zeggingskracht van een verhaal, van een boek? Wat brengt mensen dichter bij elkaar, wat brengt verdeeldheid?

Zie verder o.a.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24683465/__Bijbeljaar_2016_geopend_in_Gouda__.html
http://www.refo500.nl/pages/637/over-het-bijbeljaar-2016.html

Toegang: gratis voor FlexBieb-leden, 5 euro voor niet-leden.
Iedereen t/m 17 jaar kan gratis lid worden! Volwassenen betalen een tientje per jaar, houders van een Stadspas maar 5 euro.