FlexBieb IJburg
Film

Flex Night Live: Maria Austria

Tijd voor een aflevering uit onze serie ‘Fotografen en filmers van de IJburgse straten, hofjes en pleinen’. De ingang van de FlexBieb bevindt zich aan de Maria Austriastraat. Daarom ditmaal… een avond over Maria Austria!

Natuurlijk namen we hiervoor contact op met het Maria Austria Instituut. Dat beheert sinds 1976 het archief van tientallen fotografen, onder wie Maria Austria. Adriaan Elligens, directeur van het instituut, is een groot kenner van de fotografe en haar werk. Hij komt langs om die kennis met je te delen – vanzelfsprekend met mooi beeldmateriaal – een dag vóór Austria’s verjaardag, 19 maart.

Maria Austria (Maria Oestreicher, 1915-1975) was een uit Wenen afkomstige joodse fotografe. Ze vluchtte in 1937 naar Amsterdam vanwege het oprukkende antisemitisme in haar vaderland. Met haar zus Lisbeth, textielontwerpster, begon ze het bedrijfje ‘Model en Foto Austria’. Later veranderde ze haar achternaam in datzelfde Austria (Oostenrijk). Maria Austria maakte furore als fotojournalist; zo fotografeerde ze de directe gevolgen van de Watersnoodramp. Ook portretteerde ze veel podiumkunstenaars.

http://maria-austria.oestreicher.nl/
http://www.maibeeldbank.nl/mai/over-mai

Toegang: gratis voor FlexBieb-leden, 2,50 voor houders van een Stadspas e.d., 5 euro voor niet-leden.

Iedereen t/m 17 jaar kan gratis lid worden. Volwassenen betalen een tientje per jaar.