De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komt tot leven. Er wordt gewoond, gewerkt en kinderen gaan er naar school. Wie zijn de bewoners van deze wijk? In de Brug hun portret.
Als een echte opzichter loopt Jesse Limmen over de Oostpunt. Het is er verlaten, maar je ziet de overblijfselen van het in september succesvol gevierde Magneet Festival. Containers vormen een soort entree, verderop staan spullen en bouwsels uitgestald. Een troep is het niet. “Alles wordt hergebruikt.” Daar staat Limmen voor.
De Oostpunt spreidt zich uit nog achter de Sportheldenbuurt, voorbij de Zeeburgertunnel. Aan de overkant ligt Steigereiland. Vroeger kon je hier via de strekdam mijlenver het IJmeer in lopen, ‘de smeerpijp’ mondde er uit. Ooit, als de rest van het eiland klaar is, wordt de Oostpunt bebouwd. Tot die tijd houdt Limmen er de wacht.
Officieel is hij erfmeester. Moet hij zorgen dat het terrein niet gekraakt wordt. Dat er geen dingen gebeuren die niet mogen. Hij is de beheerder, iets wat hij invult door er elke dag te zijn, rond te lopen en plannen te maken. En door Conny met haar hondenoppasservice een plekje te geven. “Dat geblaf schrikt wel af hoor.”
“Ik ben een karrentrekker,” verklaart hij. “Ik zorg dat cultuur op de kaart komt, en dat meer mensen deze plek weten te vinden.” Net als vorig jaar komen ook in 2016 naast Magneet Festival enkele andere kleinschalige festivals naar de Oostpunt, zoals Vrijland en Amphib. Maar Limmen wil er ook projecten faciliteren in kunst en technologie. Zolang ze maar tijdelijk zijn. “Wonen mag hier niet.”
Midden op het stukje land staat het groene, provisorische kantoor van de erfmeester. Hij zit er vaak, uit te kijken, vogels te spotten. “Het is jammer, maar dat beheer is nodig. Ik moet hekken dichtmaken, mensen wegsturen, zorgen dat dingen niet gejat worden of stukgemaakt.”
Hij denkt even terug aan de landkrakers die in 2014 de Oostpunt innamen. Door met hen in gesprek te gaan, vertrokken ze uiteindelijk, zonder problemen. “Ik moest lullen als Brugman, maar ze zijn uit zichzelf weg gegaan.”
Hij tuurt over het zand en verder, over het water. “Het ligt hier misschien braak, maar daarom moet het nog wel netjes blijven. Dit is een desolaat stukje Amsterdam, dat maakt het bijzonder.” Het is de leukste plek van de stad. “Er zijn hier dingen te vinden die je nergens anders vindt. En er zijn geen winkels. Dat vind ik grappig.”
Over Zeeburgereiland filosofeert Limmen graag nog even verder. Deze plek grenst aan het open water. “Hier heerst nog het echte zeegevoel.” Dan moet hij door, een rondje lopen. In zijn een hand houdt hij een vuilniszak. “Zwerfvuil wordt hier altijd opgeruimd.”
Serie: De mensen van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland
7: Jesse Limmen, erfmeester van de Oostpunt
Lees hier de anderen delen.
Sportheldenbuurt
Op een terrein dat onder meer een baggerbergplaats, een militair oefenterrein en ten slotte de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost (RI-Oost) herbergde, verrijst nu de Sportheldenbuurt, woonwijk op Zeeburgereiland. Huizen komen er in alle soorten en maten, koop en (sociale) huur. Zie www.zeeburgereiland.nl.