Vrijwilligers vormen het kloppend hart van iedere amateurvoetbalclub. De wedstrijdsecretaris, de kantinejuffrouw, de terreinman en de clubscheidsrechter; zonder hen is een vereniging geen vereniging. Het is niet altijd eenvoudig om zulke toegewijde clubmensen te vinden. Zo is SC Overamstel (Sportpark Middenmeer) naarstig op zoek naar vrijwilligers.
Overamstel kent een bewogen geschiedenis. De club ontstond in 1974 als fusie van de toenmalige voetbalverenigingen Oosterpark en Fokke (vernoemd naar Fokke Simonszstraat). Er volgden gedwongen omzwervingen van onder meer het Amsterdamse Bos naar de Ouderkerkerdijk bij de Amstel, waar de politie intussen al langere tijd een trainingscomplex heeft. In 1989 verhuisde Overamstel naar Middenmeer.
Behalve de geschiedenis is ook het heden niet zonder zorgen. Door opstappen van de penningmeester had de club nog slechts twee in plaats van drie bestuursleden. Noodgedwongen namen de twee overgebleven leden tal van taken op zich, zoals kantinediensten, bestuursdiensten, evenementen organiseren en zelfs wedstrijden fluiten. Het vrijwilligerstekort bleek dermate ernstig dat het bestuur recent een noodoproep deed op de clubwebsite. Hierin repte men van een “onhoudbare situatie” – Overamstel zou niet kunnen voortbestaan zonder oplossing van het vrijwilligersprobleem. Ik sprak hierover met Kishore Bindesrisingh, voorzitter van Overamstel.
Is het voortbestaan van SC Overamstel daadwerkelijk in gevaar?
“Nee, dat niet. Het bericht op de website was vooral een prikkel om de leden wakker te schudden. Want we hebben echt vrijwilligers nodig. Een klein groepje mensen voert bijna alle taken uit, we zoeken meer helpende handjes.”
Hoe verklaart u dit kennelijk structurele gebrek aan vrijwilligers?
“Dat is overal in Amsterdam zo. Bij dorpsclubs is dat anders, die hebben vaak een harde kern. Voor onze leden werd vaak alles gedaan, maar dat werkt zo niet. We doen een beroep op de discipline van onze leden. Ieder thuisspelend elftal wordt gevraagd om twee mensen af te staan voor verschillende taken, zoals kantine, onderhoud, schoonmaak. Gelukkig is de respons op de oproep goed. Verder is onze secretaris penningmeester geworden en hebben we ook een nieuwe secretaris gevonden. Daarmee is het bestuur compleet.”
Dus… probleem opgelost?
“Nee, we moeten scherp blijven. Dat is een continu proces. We hebben altijd mensen nodig om de club draaiende te houden. Maar dat komt goed. Wij zijn een van de gezelligste verenigingen van Oost. We zijn multiculti, er voetballen bij ons veel etnische groepen, een afspiegeling van de populatie van Amsterdam.”
Lees hier meer voetbalverhalen van Gijs Lauret
Meer sport