Muziek

Young Pianists Piano Battle

Young Pianists Festival presenteert eerste Young Pianists Piano Battle

Van 6 t/m 22 november a.s. vindt in het Muziekgebouw aan’t IJ de zesde YPF Piano Competition plaats – in het bredere kader van het Young Pianists Festival Amsterdam. Talent ontdekken en naar de top begeleiden is het doel van zo’n professioneel concours.

Daarnaast wil het Young Pianists Festival de piano als instrument ‘vieren’ met iedereen die piano speelt. Daarom organiseert het festival ook de voor iedereen toegankelijke ‘piano battles’, waarbij de voorronden vanaf 11 november plaats vinden op vijf Amsterdamse stations, de halve finale op zaterdag 21 november in de hal van het Centraal Station, en de finale een dag later op het open podium in Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Wat gaat er precies gebeuren?
NS startte vorig jaar een zeer succesvol en opvallend project met vrij bespeelbare piano’s op vele stations in het land, waaronder in de hal van het Centraal Station in Amsterdam. Hierdoor geïnspireerd organiseert het Young Pianist Festival dus de ‘Young Pianists Piano Battle’. Met voorronden op de stations Bijlmer ArenA, Amstel, Sloterdijk, Amsterdam Centraal en in de centrale hal van het WTC bij station Amsterdam Zuid. Primeur: het is voor het eerst dat er op station Bijlmer een vleugel staat. Deelname staat open voor pianisten tot 30 jaar; het genre van het te spelen stuk is vrij. Voorronden, halve finale en finale worden gejureerd door dezelfde onafhankelijke jury, bestaand uit drie jonge professionele pianisten.

Wat is het doel van dit project?
De YPF Piano Competition is een concours dat alleen toegankelijk is voor de echte ‘toptalenten’. Daarnaast zijn er echter ontzettend veel jongeren die niet tot de top horen, maar die wel goed piano kunnen spelen: aan diegenen wil de YPF met dit project een podium bieden. Door piano’s op grote stations in verschillende Amsterdamse wijken te plaatsen, wordt de drempel om te komen spelen, en om naar pianomuziek te luisteren, verlaagd. En jonge piano-enthousiasten krijgen een podium om hun vaardigheid aan het publiek te tonen. En uiteindelijk hoopt de YPF te bereiken dat die talenten de stap naar de concertzaal en het festival ook echt gaan maken.

Aanmelding deelnemers uiterlijk donderdag 5 november 2015

Aanmelden: www.ypf.nl: http://ypf.nl/ypf/festival/young-pianists-piano-battle

Meer informatie: mail naar: PR@ypf.nl of bel Marjolein van Ruiten, 06-200 62 844

Met dank aan de partners van dit project: Classic FM, Nederlandse Spoorwegen, Van Kerkwijk Piano’s en de Gemeente Amsterdam