Nieuws

Literaire avond in aula De Nieuwe Ooster gaat toch door, zonder Zwagerman

David Van Reybrouck en Joost Zwagerman zouden op dinsdag 29 september spreken over zelfdoding naar aanleiding van de tentoonstelling De Vogelvanger in Museum Tot Zover op begraafplaats De Nieuwe Ooster. Zwagermans tragische overlijden benadrukt de ongrijpbaarheid van depressie, de urgentie van een open dialoog over suïcide én het belang van zijn essays over dit onderwerp. Op verzoek van Van Reybrouck is besloten de literaire avond over zelfdoding door te laten gaan.

Zwagerman wilde spreken over zijn essaybundel Door eigen hand (2005) en over de doodswens van dichter en vriend Rogi Wieg, die in juli dit jaar overleed. Hij wilde het gesprek verbreden, “uitkomend op de vraag: hoe om te gaan met en te reageren op de doodswens van een dierbare.” Dit mailde Zwagerman een week voor zijn overlijden.
Schrijver David Van Reybrouck en dichter F. Starik gaan deze avond in dialoog over Door eigen hand. Ook belichten ze de euthanasie van Rogi Wieg, waar Zwagerman zich tegen verzette. Tevens zal Van Reybrouck, naar het oorspronkelijke plan, spreken over en voordragen uit Lamento, een gedichtencyclus bestaande uit afscheidsbrieven en interviews met nabestaanden. Gedurende de avond is er ruimte voor uitwisseling met een panel van deskundigen, onder wie psychiater Jan Mokkenstorm van 113Online.

De avond wordt ingeleid door Babs Bakels, curator van De Vogelvanger, en gemodereerd door Sacha Bronwasser (de Volkskrant). Er is muziek van saxofonist Yuri Honing.

Ontvangst, expositiebezoek en kaartverkoop vanaf 18.00 uur bij Museum Tot Zover te Amsterdam, het hoofdprogramma begint om 19.30 uur. Deelname: €10. Voor meer informatie en aanmelding www.totzover.nl.

De Vogelvanger
De tentoonstelling De Vogelvanger, beeldessays over suïcide en preventie is nog te zien tot en met 4 oktober in Museum Tot Zover. Met werk van Meinbert Gozewijn van Soest, Richard Sluijs, Jasper Bruijns, Gert Jochems en David Van Reybrouck.
David Van Reybrouck, cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver, debuteerde in 2001 met De plaag dat veelvuldig werd bekroond. Voor Congo. Een geschiedenis ontving hij de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010. In 2014 componeerde hij Lamento, een documentaire gedichtencyclus over zelfdoding bij jongeren in West-Vlaanderen. Vijf maanden keerde Van Reybrouck terug naar zijn geboortegrond en verzamelde getuigenissen, afscheidsbrieven, laatste sms’jes en interviewde nabestaanden en hulpverleners. De cyclus is integraal opgetrokken uit gevonden citaten.