Eettafels, een buurtloop, de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei, de buurtcoöperatie Oostelijk Havengebied timmert behoorlijk aan de weg. Buurtbewoners reageren enthousiast.
Meta de Vries is er nog beduusd van. Het loopt storm met de buurtcoöperatie Oostelijk Havengebied (OHG). Na de verspreiding van de informatiefolder, begin mei, regende het nieuwe aanmeldingen. En dat is vermoedelijk pas het begin. “Het leeft. Mensen vinden dit een belangrijk initiatief voor de buurt,” vertelt De Vries, medeoprichter. “Dat laten ze ons ook weten. Mensen hebben behoefte om zich meer met de buurt te verbinden, om te weten wie er naast hen woont, om zich thuis te voelen in de wijk waar ze wonen.”
Het idee voor de buurtcoöperatie OHG, sinds begin april een vereniging waar buurtbewoners lid van kunnen worden, ontstond begin 2014. De Vries: “Er bloeien steeds meer lokale initiatieven op, zoals buurttuinen, buurttafels, leeskasten. Zo ontstond bij ons het idee dat er een platform zou moeten komen dat al die buurtactiviteiten met elkaar verbindt. Een andere overweging was dat de bewonerspopulatie in het OHG ouder wordt. Steeds meer mensen hebben zorg nodig. Dan is het fijn als je een beroep kunt doen op je buren, want professionele zorg is niet meer vanzelfsprekend. Maar dan moet je elkaar wel kennen. Met de buurtcoöperatie OHG kan dat. Dat is een netwerk waarbinnen je elkaar kunt ontmoeten, samen leuke dingen kunt doen én iets voor elkaar kunt betekenen.”
Samenleving in het klein
De eettafels, die worden georganiseerd in de kantine van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), vormen sinds najaar 2014 de eerste activiteit van de coöperatie. Inmiddels schuiven eens per maand zo’n vijftig buurtbewoners aan om samen de maaltijd te delen. Kay de Vries, jongere in het OHG en student aan de universiteit van Humanistiek in Utrecht, kwam op die manier in aanraking met de buurtcoöperatie. Hij besloot zich aan te sluiten. “Een buurt is een samenleving in het klein,” legt hij uit. “Je wilt wonen op een plek waar je je thuis voelt. Zo’n plek ontstaat niet vanzelf, die moet je maken met elkaar.”
Kay is medeorganisator van de eerste buurtloop OHG, die zondag 31 mei plaatsvindt, vanaf 10.30 uur. “Iedereen kan meedoen. Er is een kinderloop van 1 en 2 kilometer, en een volwassenenloop van 5 en 10 kilometer. En de buurtloop is ook begaanbaar voor rolstoelers.”
Riki Molenkamp, secretaris van de buurtcoöperatie, heeft het ondertussen druk met alle nieuwe aanmeldingen, maar ze is er blij mee. “We hopen met de coöperatie de buurtcontacten te stimuleren. Dat maakt het leven in de wijk alleen maar leuker.” Meta de Vries haakt hierop in: “En het past in deze tijd. De overheid vraagt van ons dat we meer zelf doen. Oké, laten we als bewoners dan ook de regie nemen over hoe we willen wonen en leven in de buurt.” www.buurtcooperatieohg.nl
Zorg in Oost
Op het gebied van zorg is er sinds 1 januari 2015 veel veranderd. Niet het Rijk, maar de gemeente is nu voor veel zaken verantwoordelijk. Vooral lang zelfstandig wonen is het devies. Maar hoe? Welke loketten zijn er in Amsterdam-Oost? de Brug bezoekt wijkcentra, onderzoekt ‘voor elkaar voor de buurt’ en praat met een mantelzorger. Vier pagina’s Zorg in het hart van de krant.
De themabijlage Zorg in Oost kwam tot stand in samenwerking met stadsdeel Oost.