Oostblok
Theater

Stof #10 Dank Zij de Oorlog

Stof #10 Dank Zij de Oorlog
Tomer Pawlicki

Een jonge Joodse man knoopt een gesprek aan met zijn grootmoeder over de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft haar man leren kennen toen hij bij haar kwam onderduiken. Ze trouwden en kregen kinderen die zelf weer kinderen kregen. Die oorlog heeft toch ook veel goeds voortgebracht, oppert de kleinzoon opgewekt. Zonder oorlog had hij zelf nooit bestaan. Oma wijst hem streng terecht. Bijna alle Joden zijn vermoord tussen 1940 en 1945.

Wat als Tomer’s grootvader ergens anders had kunnen onderduiken? Was hij zelf dan nooit geboren? Wat als Hitler wél was aangenomen op de kunstacademie en zich had ontwikkeld tot een succesvol kunstenaar? Was de Tweede Wereldoorlog dan uitgebleven? Of toch uitgebroken, langs een andere route en met andere gevolgen?
Deze voorstelling is een spelletje what if, een gedachte-experiment.

Tomer Pawlicki is een Nederlandse theatermaker met Israëlische roots. Hij bekijkt hoe ons leven er nu uitziet omdát er invloed van de oorlog is geweest. Wie had gedacht dat wij ooit onze uitroeiers zouden bedanken voor ons bestaan? Dank zij de oorlog.

Tekst en spel: Tomer Pawlicki Tekstcoach: Willem de Wolf Video: Peter van de Es Voorstelling is tot stand gekomen door Theater Na de Dam

Pers

“Pawlicki, die de fictieve briefwisseling met zijn overleden oma schreef, speelt afwisselend zichzelf en haar, en doet dat aards en transparant; even luchtig als eerbiedig.”
“Indringend en onontkoombaar” NRC Handelsblad ****

“Zijn podiumprésence is op een andere manier dwingend. Met immer serieuze blik, rossige baard en paardenstaart speelt Pawlicki een innemende nerd.” Theaterkrant ****

Stof #10
Deze voorstelling is onderdeel van de programma serie Stof. Eens per maand organiseren wij rond voorstellingen met grote thema’s, die stof tot nadenken geven, extra programma. Wetenschappers, schrijvers, andere kunstenaars of ervaringsdeskundigen delen hun kennis en gaan in gesprek. In Stof #10 onderzoeken we de what if’s van onze geschiedenis.

Op vrijdag gaan we in gesprek met Frank Veltman over het what if denken. Over de mogelijkheid te reconstrueren wat er gebeurd zou kunnen zijn als één van de beginwaarden wijzigt. Kan de wiskunde of logica daar iets in betekenen? Frank Veltman is emiritus hoogleraar logica en cognitieve wetenschap bij de Universiteit van Amsterdam. Vanuit een beta-insteek zal hij ons vertellen over counterfactuals en de rol die ze spelen in historische verklaringen.

Op zaterdag een gesprek met toneelschrijver Rik van den Bos, theatermaker Pauline Kalker en Tomer Pawlicki zelf, over werk maken van de Tweede Wereldoorlog.