Muziekgebouw aan 't IJ
Jeugd

Jeugdopera: Anne en Zef (12+)

Anne Frank kwam om door uitputting in concentratiekamp Bergen-Belsen, de Albanese jongen Zef is het slachtoffer van bloedwraak. Ze ontmoeten elkaar in de hemel en komen erachter dat ze ondanks cultuurverschillen veel met elkaar gemeen hebben. Dat is in het kort het verhaal van de meeslepende jeugdopera Anne en Zef. Anne wordt gezongen door de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani (1990), bariton Benjamin de Wilde (1994) kruipt in de huid van Zef. De muziek wordt gespeeld door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Anne en Zef is op zaterdag 18 april te zien in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Ad de Bont, schrijver en regisseur van het succesvolle toneelstuk Anne en Zef, schreef het libretto voor deze opera. Hij nam het dagboek van Anne Frank als uitgangspunt. De Nederlandse componist Monique Krüs schreef de muziek. Regisseur is Corina van Eijk: ‘Beide kinderen hebben tot hun dood opgesloten gezeten. Maar ze ontmoeten elkaar in absolute vrijheid: het hiernamaals. We willen laten zien dat er sinds Anne Frank weinig is veranderd. Er zitten nog steeds mensen opgesloten op plekken waar wij geen weet van hebben. Daar komen geen nieuwsberichten over binnen, die feiten komen jaren later pas boven tafel. Dankzij Anne Frank weten we veel meer over het leven in de Tweede Wereldoorlog. Het is geen licht onderwerp, maar door de meeslepende muziek die speciaal voor de jonge zangers is gecomponeerd, wordt Anne en Zef zowel een spannende als hartverwarmende voorstelling.’

In deze intieme opera zijn ook filmfragmenten te zien. Het decor bestaat uit twee stapelbedden die de kamers verbeelden waarin Anne en Zef zaten opgesloten. Onder de bedden staan twee televisieschermen. Daarop zien we beelden van zowel het leven binnenskamers als de buitenwereld: het Amsterdam van Anne Frank, maar ook de piramide van de stad Tirana in het Albanië van Zef.