Theater De Omval
Film

Mr. Turner

Mr. Turner
Regie: Mike Leigh
Cast: Timothy Spall, Paul Jesson, Lesley Manville e.a
GB, 2014, 149 minuten incl. pauze
Drama, vanaf 9 jaar
Een wonderschoon portret van de Britse kunstschilder William Turner (1775-1851). Hoofdrolspeler Timothy Spall won op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste acteur.
Mr. Turner vertelt over de schilderscarrière van William Turner (Timothy Spall), de zoon van een barbier, die zich met zijn landschapschilderijen en zeegezichten wist op te werken tot de hoogste regionen van de Britse samenleving. Daarnaast duikt de film in zijn veelbewogen privé-leven: we maken kennis met de belangrijke vrouwen in Turners leven, waaronder zijn nicht Hannah Danby (Dorothy Atkinson) en Sophia Booth (Marion Bailey), de minnares bij wie hij tot aan zijn dood bij is gebleven.
Na onder andere Secrets & Lies (Gouden Palm 1996), Topsy-Turvy, Happy-Go-Lucky en Another Year is Mr. Turner de zoveelste Britse topfilm van regisseur Mike Leigh. De al jarenlang vooral als bijrolacteur gevraagde Timothy Spall speelt de rol van zijn leven. ‘Een prachtig, veelzijdig en intrigerend portret van een groot kunstenaar’, aldus het NRC.
http://www.youtube.com/watch?v=GzlBzrOJK88