Natuur

Roos was jurist maar is nu fulltime tuinierster

Een eigen tuin is niet voor iedereen weggelegd, maar ook op een balkon is veel mogelijk. Zelfs zonder ‘buiten’ kun je bij het raam in een sinaasappelkistje een moestuin aanleggen en je eigen tomaten of kruiden kweken. Roos Kuipers van Hemelse Tuinen weet er alles van. Ze begon ooit zelf zo en is nu fulltime met tuinieren bezig.

Haar tuinhuisje bij de Hof van Eden, naast station Science Park, kan zo in een tijdschrift. Het is een lichtblauw houten huis met grote veranda, dat wordt omgeven door een weelderige tuin. De hortensia’s staan in bloei, net als de dahlia’s, zonnebloemen, witte floksen, geraniums en rozen. Aan de appel- en perenboompjes hangen dikke vruchten. Roos loopt in haar bloemenjurk naar het kruidenperkje en plukt een paar takjes munt af om er thee van te trekken.

Bloemenzee
Anderhalf jaar geleden kocht ze dit tuinhuisje. “Het gras stond toen tot m’n knieën,” vertelt ze. Toch heeft Roos niet extreem veel hoeven doen om de tuin te krijgen zoals hij nu is. “Ik houd van makkelijke tuinen”, verklaart ze. “Als je de tuin niet jouw wil oplegt, maar kijkt wat goed werkt en past, is het allemaal niet zo veel werk.”

We lopen naar de bloemenzee aan de rand van het grasveld. “Ik houd de grond bedekt met planten, en hoef daardoor nooit te schoffelen,” legt ze uit. “Als ik onkruid uit de grond haal, zet ik er altijd direct planten voor terug, zodat het onkruid geen kans krijgt terug te komen. Ook zet ik altijd planten neer die bij de bodem passen.”

Drie jaar geleden zegde Roos haar baan als jurist op om zich fulltime te kunnen bezighouden met de natuur. Haar doel: zoveel mogelijk mensen ertoe bewegen om hun omgeving in bloei te zetten. Ze tuiniert met kinderen van scholen in Watergraafsmeer en de Indische Buurt, legt moestuinen aan en organiseert ‘groene’ workshops en natuurbelevingswandelingen. Elke woensdagmiddag is ze te vinden op het ‘eetbare eiland’ van Jeugdland, een tuin die ze zelf opzette en waar ze kinderworkshops organiseert. “We doen altijd iets wat aansluit op het seizoen. We maken vlierbloesemlimonade, soep, kruidenbloemenboter, jam, dromenvangers van wilgentenen of fluitjes van fluitenkruid.” Ook is Roos bezig om een ‘Hemelse Tuin’ aan te leggen, de in haar ogen ideale tuin waarin ruimte is voor bloemen, boomgaard en bos.

Zaden ruilen
Wie een tuin overneemt, doet er goed aan niet zomaar alle planten uit de grond te trekken. Het is beter de grond eerst te leren kennen. “Vaak is het een kwestie van geduld hebben,” zegt Kuipers. “Soms is onkruid moeilijk te herkennen en word je aangenaam verrast.” Kuipers wijst naar een bos gele bloemen. “Deze heb ik bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen het voordeel van de twijfel gegeven. Daar ben ik nu blij mee!”

Kuipers kweekt haar planten het liefst zelf op. Ze haalt een keramieken schaal tevoorschijn met gedroogde bloemen en zaden erop, allemaal uit eigen tuin. “Eigenlijk hoef je maar één keer zaadjes te kopen of te krijgen. Daarna maken de planten vanzelf nieuwe aan. Ik ruil ook vaak planten en zaden met andere tuinders.”

Tussen de sierbloemen zet Kuipers allerlei eetbaar groen: kruiden zoals tijm, salie, peterselie en bieslook. Maar er groeien ook druiven, kersen en eetbare bloemen, zoals goudsbloem en Oost-Indische kers. “Ook een krop sla ziet er heel sierlijk uit tussen de bloemen.” Benieuwd naar de Hemelse Tuin? Kijk op www.hemelsetuinen.nl

Tuintrends
Hovenier Ramon van Draanen, alias ‘De Tuinman’, van Dutch Garden Design signaleert de volgende trends.
• Compleet bestrate tuinen zijn uit, groene daken zijn in. Werden planten voorheen op geruime afstand van elkaar geplaatst, nu wordt de aarde vaker geheel bedekt met groen.
• Tuineigenaren besteden hun geld bewuster. Ze kiezen er vaker voor de aanwezige materialen te hergebruiken en hun tuin daarmee opnieuw in te richten.
• Biologische grond en planten zijn in opkomst.
• Zelf kweken is in. Veel mensen willen niet meer geheel afhankelijk zijn van het aanbod in de supermarkt.
• Minder doorgekweekte planten worden populairder. Deze zijn sterker en komen eerder uit zichzelf terug.

Dit verhaal is onderdeel van de woonspecial Leef!.