Gewoel op de Oostpunt. Niet vanwege het Magneet Festival dat er jaarlijks in augustus plaatsvindt, maar vanwege de landkrakers die zich er hebben verschanst. Deze groep mensen zonder vaste verblijfplaats werd begin april door de gemeente verwijderd van een terrein in Westpoort. Omdat de Oostpunt vrij leek, en aantrekkelijk, sloeg de groep daar zijn kampement op. Van de burgemeester moeten ze weg.
“Stadsnomaden, zo worden ze genoemd.” Het gezicht van Jesse Limmen verkreukelt als hij het zegt. “Een onterechte geuzennaam. Stadsnomaden zijn rondtrekkende zakenmensen. Dit zijn mensen die zich op één plek nestelen en niet meer weg willen.”
De eigenaar van het nabijgelegen café-restaurant Magnetico is ontstemd; er is een attribuut van zijn terras gestolen. Bovendien staat zijn jaarlijkse Magneet Festival weer voor de deur. Hij moet op de Oostpunt voorbereidingen gaan treffen. “Ik heb geconstateerd dat ze redelijk wat veranderd hebben. Dus ik kan flink aan de bak.”
Als je over de IJburglaan rijdt en richting het noorden kijkt, zie je het kampement van de krakers goed liggen. Het gebied is al vaker gekraakt geweest. En ook op andere plekken, bijvoorbeeld in de Sluisbuurt, zie je nu caravans verschijnen.
Het steekt Limmen wel. Waar hij – ‘iedereen’ – zich nauwkeurig aan de regels moet houden, voor álles een vergunning moet aanvragen, slopen zij een hek en plaatsen hun eigen hek, zonder dat daarop door de gemeente op wordt gereageerd.
Toch is hij niet alleen maar negatief. “Ik heb niks tegen idealisten die een eigen woonwereld proberen te creëren. Er zijn nu eenmaal mensen die niet kunnen leven in aangeharkt Nederland en daardoor tussen wal en schip belanden. Ook voor hen moet er plek zijn. Maar niet daar waar iemand anders al plannen heeft.”
Limmen denk aan een Magneet Festival kick-off-feest: ‘Ontruimen met liefde’. “Dan brengen we gezamenlijk het terrein weer in de oorspronkelijke staat.”
Wat vindt de gemeente van de ‘stadsnomaden’?
Er moet ruimte zijn voor deze groepen, laat een woordvoerder van burgemeester Van der Laan weten. Maar niet hier op Zeeburgereiland, daar is hij duidelijk over. De groep moet weg, en wel ruim voor de start van het festival. De driehoek (burgemeester, politie, officier van justitie) bespreekt binnenkort de mogelijkheden.
Ondertussen zoekt Van der Laan naar een structurele oplossing, want het heeft geen zin het probleem alleen maar te verplaatsen. Daarom is men op zoek naar een locatie waar deze groep gedoogd kan worden – onder strikte voorwaarden en voor een bepaalde tijd.
Zolang er nog geen besluit is, wordt de groep goed in de gaten gehouden door Handhaving en politie.
Voor raadslid Daniel van der Ree van de VVD Amsterdam is gedogen juist geen oplossing. Hij was het die, na een werkbezoek op Zeeburgereiland, vragen stelde in de raad over de kwestie. “Wie wil kamperen, gaat maar op een camping staan. Als we dit gaan gedogen, komen straks alle nomaden naar Amsterdam.”
Samenwerking Magneet Festival en ID&T
Het Magneet Festival wordt in de laatste twee weekenden van augustus gehouden op de Oostpunt. Het wordt de vierde editie. Nieuw is dit jaar de samenwerking met het beroemde ID&T (organisator van onder andere de Sensation White-feesten). Jesse Limmen: “We zijn blij met de samenwerking en het vertrouwen van ID&T in het Magneet Concept.”
En dat concept blijft hetzelfde: een festival genereren op basis van co-creatie. Mensen dienen ideeën in op een online platform en de leukste worden op het festival ten uitvoer gebracht. Limmen: “Wel zouden we dit jaar graag een aantal bekende bands programmeren.” Zoals? “Jett Rebel zou tof zijn.”
Lees ook:
‘Wij zijn het prototype van een socialistische samenleving die wel werkt’ (22-05-2014)
Rode loods wordt duikboot, Magnetico op Zeeburgereiland (03-06-2013)