Wibautstraat/Weesperstraat
Festival

Festival De Groene Boulevard

Straatfestival De Groene Boulevard
Festival voor gezonde lucht op de Wibaut-as
zondag 18 mei 12.00-18.00
Het leukste en gezelligste straatfestival in de buurt! Samen voor een gezonde lucht en een duurzame, leefbare omgeving.

Schone vervoersmiddelen proberen, hippe duurzame kleding passen, skelters bouwen met wegwerpspullen of je als een bloem, jungle, vogel of vlinder laten schminken? De mooiste buurttuinen ontdekken of lekker achterover met een bio-hapje en sapje? Welke simpele, makkelijke en leuke mogelijkheden zijn er om verder te verduurzamen?

Festival De Groene Boulevard biedt dit alles en meer met groen- en kunstworkshops, duurzame producten, vrijmarkt, tentoonstellingen, straatparades, muziek, buurtwandelingen, sprekers, hapjes en drankjes en informeert je over CO2-reductie in de breedste zin. Wat kunnen we samen doen om de Wibautstraat/Weesperstraat een nog gezelligere, fijnere, schonere plek te laten zijn? Plezier, groen en zelfdoen komen samen op Festival De Groene Boulevard. Ervaar wat een gezellige en mooie ontmoetings- en verblijfsplaats de Wibaut-as kan zijn. Met gezonde lucht.

Plaats:
Wibautstraat: plein bij restaurant BAUT/Cygnus gymnasium, hoek 2e Oosterparkstraat en Rhijnspoorplein.
Weesperstraat: op stoep langs de hele straat

Wil jij met jouw idee tijdens Festival De Groene Boulevard meedoen? Wil je een kraam huren, een duurzaam toneelstuk of kunstwerk laten zien? Heb je een idee voor verbetering van de luchtkwaliteit van de Wibaut-as? Of wil je meehelpen, -doen of -denken als vrijwilliger? Leuk! Mail ons jouw idee en je contactgegevens: degroeneboulevard@gmail.com

In 2015 moet de Amsterdamse lucht, zoals in alle Europese steden, aan de binnen Europa afgesproken norm van 40 ug/m3 stikstofdioxide (NO2) voldoen. De prognose van het RIVM is dat Amsterdam dit niet gaat halen. De lucht is op veel plekken in de stad nog ver boven de Europese norm, ondanks de maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit.

De Wibautstraat, ooit de ‘lelijkste straat van Amsterdam’ is nog altijd een straat waar de lucht een van de meest vervuilde van de hele stad is. De onlangs voltooide herinrichting heeft met het planten van een hoop extra bomen, het uiterlijk van de straat verbeterd. Echter, fijnstofmetingen, gedaan door bewonersgroep Oost voor Schone Lucht! i.s.m. Milieudefensie, geven aan dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht op de Wibautstraat nog altijd boven de Europees toegestane norm ligt.
Festival De Groene Boulevard vraagt in de aanloop naar 2015 aandacht voor deze situatie. Want naast een belangrijke verkeersader, voor velen alleen de weg in en uit de stad, is de Wibautstraat met in het verlengde de Weesperstraat voor de buurtbewoners en -ondernemers een belangrijk deel van hun leef- en werkgebied. Echter, niet iedereen weet dat het een straat is met een groot fijnstofprobleem; naast geluidsoverlast en gevaarlijke verkeerssituaties.