Duurzaamheid in Oost

BuurtBuik zamelt voedsel in voor mensen die het nodig hebben

Roel Raterink (26) uit Amsterdam-Oost heeft BuurtBuik opgericht. Dagelijks haalt hij het overgebleven voedsel op bij lokale horeca en supermarkten en geeft het uit aan buurtbewoners die dat het hardst nodig hebben.

“Bereid voedsel dat nog prima is, wordt door horeca en supermarkten vaak weggegooid,” zegt Raterink. “Door het aan mensen te geven die het goed kunnen gebruiken, krijgt het een nieuwe kans.”
Raterink begint een pilotproject van BuurtBuik in het stadsdeel waar hij zelf woont, Amsterdam-Oost. Volgens de gemeente is hier zeker behoefte aan een dergelijk initiatief. Als het werkt, opent Raterink ook verzamelpunten in de andere stadsdelen.

Raterink kwam op het idee voor BuurtBuik toen hij in Lissabon was. Daar bestaat al een dergelijk initiatief. “Het is een heel simpel en voor de hand liggend idee. Toen ik erover hoorde, dacht ik, goh waarom hebben wij dat in Nederland niet? Ik wist wel dat er in Nederland armoede bestaat, dat sommige mensen niet genoeg geld hebben om de sportclub te betalen, maar ik wist toen nog niet dat er ook echt honger geleden wordt. Daar kwam ik achter tijdens gesprekken met de gemeente, de Voedselbank en andere instellingen. Ook in Amsterdam gaan kinderen met honger naar bed omdat hun ouders niet genoeg geld hebben. Als ik dit niet doe, doet waarschijnlijk niemand het, realiseerde ik me. Daarom heb ik BuurtBuik opgezet.”

Bittere noodzaak
In Nederland bestaan talloze voedselprojecten, maar iets als BuurtBuik was er nog niet. Raterink is in Lissabon geweest om bij Refood de werkwijze af te kijken. “Ik heb het model rechtstreeks overgenomen. Zolang er in Nederland enerzijds voedsel wordt weggegooid en er anderzijds mensen gebrek aan hebben, is BuurtBuik óók hier een welkom initiatief, lijkt me. Het kost niks, terwijl het voor sommige mensen bittere noodzaak is.”

De Voedselbank ziet BuurtBuik niet als concurrent. “Zij zijn hartstikke enthousiast en steunen mijn initiatief. De Voedselbank geeft één keer per week voedsel uit, terwijl wij dat dagelijks gaan doen. Daardoor kunnen wij ook vers bereid voedsel aannemen, zoals brood of kant-en-klaarmaaltijden.” BuurtBuik richt zich – anders dan de Voedselbank – ook op kleine voedselstromen: brood, soep, rijst, groenten, fruit, aardappelen of vlees die in bulk zijn geproduceerd door eethuizen of cateringbedrijven en niet meer (op tijd) worden verkocht. “Wij kunnen dat voedsel nog diezelfde avond ophalen en de volgende dag uitgeven.”

Low cost
BuurtBuik is een project voor en door de buurt. Het is een low cost-initiatief”, vertelt Raterink. “Door het lokaal te houden kunnen de transportkosten laag blijven. Het mooist zou zijn als we een koelbusje krijgen, maar als dat niet lukt, vervoeren we het voedsel desnoods in koelboxen op de fiets. Het succes hangt af van de bereidheid van lokale horeca. Maar ik denk dat het nut van dit project zo duidelijk is dat zij wel willen meewerken.” Raterink is nog op zoek naar een uitgiftepunt. Ook zoekt hij donateurs van materialen als verpakkingen, bakjes, tassen, koelboxen, koelkasten, fietsen en het liefst dus een koelbusje.

BuurtBuik gaat een vaste groep mensen bedienen. “Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk mensen helpen, maar we beginnen per locatie met vijftien tot twintig gezinnen, afhankelijk van de bereidwilligheid van de horeca. Ik denk dat we maaltijden voor zo’n tachtig mensen per dag kunnen verzorgen. De gezinnen selecteren we in overleg met buurtwerkers.”

Enthousiasme
Raterink zet BuurtBuik op naast zijn fulltimebaan. Zijn idee is met groot enthousiasme ontvangen bij vrienden, gemeente en voedselorganisaties. “Dat geeft me veel energie. Ook de mensen in Lissabon steunen me in alle opzichten.” Zodra het uitgiftepunt vaststaat, begint Raterink met het benaderen van buurthoreca. Per inzamelpunt heeft hij zo’n tachtig vrijwilligers nodig. Hij verwacht over een klein halfjaar de eerste maaltijden te kunnen uitdelen.

Aanmelden als vrijwilliger of aanbieden van bruikbaar materieel kan via de site-in-aanbouw www.BuurtBuik.nl