De Binnenwaai
Diversen

4 mei dodenherdenking op IJburg

M.i.v. 2014 is IJburg’s vaste herdenkingsplek in het Ed Pelsterpark ter hoogte van nr. 2 (de Binnenwaai). Aanvang ceremonie 19.30 uur precies

Dit jaar zal het dagelijks leven in Amsterdam in de oorlogstijd centraal staan bij de dodenherdenking op 4 mei.
IJburg heeft geen vast monument of plaquette. We maken daarom een eigen monument met foto’s van fotografen, die in de oorlog lid waren van het illegale fotografencollectief “de ondergedoken camera”. Veel van IJburg’s straten op het Haveneiland dragen de naam van deze fotografen, zoals Cas Oorthuys en Emmy Andriesse.

Ook twee brieven van een joods echtpaar krijgen een stem. Als zovelen moest dit echtpaar verhuizen naar de Afrikanerbuurt in Oost. Zij wisten niet dat deze gettovorming de volgende stap was op de weg naar deportatie naar vernietigingskampen.
Het zijn brieven tussen “tot ziens” en “vaarwel”.

De IJburgfanfare, het IJburgkoor e.a. zullen de plechtigheid muzikaal onderstrepen. Om 19.15 uur speelt de IJburg fanfare. Het vervolg van de ceremonie vindt om 19.30 uur precies plaats. Namens Amsterdam Oost spreekt Thijs Reuten. Zoals overal in het land herdenken we om 20.00 uur de doden met twee minuten stilte. Daarna zingen we samen met het IJburgkoor en de fanfare het Wilhelmus. Ieder kan daarna eigen bloemen neerleggen of een losse bloem in het monument steken. Ook is er ruimte voor een krans.

Na afloop kunnen bezoekers in de Binnenwaai koffie en thee krijgen en geven het koor Airone en het IJburgkoor samen een kort concert.

Het 4 mei comité bestaat uit Alexander Noordijk, Marcel Elsenaar, Arni Hubbeling en Harm Snel.