Nieuws

Het nieuwe centrum ligt in Oost

Het is hectisch in Oostpoort. De eerste bewoners huizen er al en telkens worden weer nieuwe woningen en winkelruimtes opgeleverd. Er wordt volop afgebouwd en geschilderd. De slagboom voor het voetgangersgebied tot de nieuwe wijk achter de Linnaeusstraat is permanent bemand om alles in goede banen te leiden. Maar op 26 maart zijn de straten geveegd. Dan laat Oostpoort zich zien aan Amsterdam.

Op die dag gaan de winkels en de wijk open. Een H&M komt er, een Vero Moda, twee supermarkten en andere grote ketens. Maar ook lokale ondernemers zoals een bakker, Biolicious en een bloemenwinkel gaan zich in de wijk vestigen.

Oostpoort is een nieuwe woonwijk op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek. Het is de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van de stad. Alleen, je ziet het niet direct. De nieuwbouw ligt verscholen tussen de Linnaeusstraat en de Polderweg langs het spoor.

De verkoop van woningen loopt goed. In 2013 zijn er 122 verkocht. “Zeventig procent van het aanbod, dat is goed hoor,” knikt verkoopmanager OCP Oostpoort Anja Bakker. Hoe dat komt, kan ze goed uitleggen. “Het is een nieuw woon- en winkelgebied, maar ook heel erg Oost. De mix tussen de oude karakteristieke gebouwen – van de Oostergasfabriek – met nieuwbouw die hierop geïnspireerd is spreekt veel mensen aan. Met eengezinswoningen en appartementen vanaf 55 m2 en €150.000 is er voor ieder wat wils.”

In het gebied zijn al veel voorzieningen, zoals het gerenoveerde Sportfondsenbad, Sports World en de Kraal bredeschool. Ook muziekmakerscentrum muzyQ, het stadsdeelhuis en de Wethouder Verheij sporthal zijn er gevestigd. Oostpoort is voor het grootste deel autovrij, parkeren gebeurt in de garage met 874 plaatsen. Alle begane grond in de nieuwbouw van Oostpoort heeft een commerciële bestemming, voornamelijk als winkelruimte. Daarvan is tachtig procent verhuurd. Bakker: “Ook weer een goed cijfer, zeker in deze tijd, in een wijk die nog officieel moet opengaan.”

De nieuwe bewoners – tot nu toe allemaal erg tevreden – zijn al net zo gemêleerd. Sommigen zijn zijn jong, anderen juist oud. Ze komen uit Oost of uit andere stadsdelen, maar er zitten ook vijftigplussers tussen die van elders terugkeren naar hun geliefde stad.

Trots is Bakker ook op het plukje huurwoningen dat er is gekomen in Oostpoort 3, waar verder voornamelijk koopwoningen zijn. De huurwoningen kwamen er op verzoek van Chinese ouderen. “Zij vormen een stichting en richtten zich destijds tot Ymere met hun wens om bij elkaar te kunnen wonen. Fantastisch dat die wens nu voor hen gerealiseerd is. Hun gezamenlijke ruimte is een Chinees theehuis. Zo divers is Oostpoort.”

Langs de Oranje Vrijstaatkade concentreert zich de horeca met terrassen aan het water. Je kunt straks neerstrijken bij onder meer een wijnbar, een sushirestaurant en een pannenkoekenrestaurant. In het voormalige politiebureau aan de Linnaeusstraat zit straks een grand café. “Ach,” blikt Bakker trots vooruit, “er zijn zoveel leuke dingen te vertellen. Je ziet dat de wijk gaat leven. Op 26 maart gaan we open. Dan staat Oostpoort in één keer op de kaart.”

Kom kijken in Oostpoort
Zestig woningen zijn nog beschikbaar in de diverse appartementengebouwen. Je kunt tijdens de Open Dag op 25 januari, tussen 12.00 en 15.00 uur, een aantal modelwoningen bezichtigen. Dan zijn er als altijd rondleidingen. Verzamelen in het informatiecentrum Oostpoort (Linnaeusstraat nr. 213). Bezoekers proeven de sfeer en zien met eigen ogen wat er gebeurt. Voor meer informatie, zie www.woneninoostpoort.nl.

Oostpoort wordt ontwikkeld door Ontwikkelingscombinatie Polderweggebied, een samenwerking tussen Bouwfonds, Stadgenoot en Ymere.