Theater De Omval
Film

Tabu

Een tragisch liefdesverhaal wordt vervlochten met een blik op het koloniale verleden van Portugal in het weemoedige TABU. Filmcritici vielen wereldwijd in katzwijm voor deze wonderlijke film, die tijdens het filmfestival in Berlijn werd bekroond met de Alfred Bauer prijs, een prijs voor vernieuwing in de filmkunst. Een must voor cinefielen.
Aurora, een gepensioneerde, maar nog steeds temperamentvolle dame, brengt haar dagen door in het casino van Estoril; buurvrouw Pilar en de Kaapverdische huishoudster Santa zien het hoofdschuddend aan. Wanneer Aurora overlijdt, vindt Pilar een liefdesbrief van een Afrikaanse minnaar, de fantasie van de buurvrouw slaat op hol: welke geheimen zijn er geweest in Aurora’s leven?
Met zijn derde speelfilm won Gomes op het filmfestival van Berlijn de prijs van de internationale filmkritiek. Niet zonder reden gaf hij zijn film de titel van F.W. Murnaus’s laatste film Tabu, een semidocumentaire ode in zwart-wit aan de bewoners van de Stille Zuidzee-eilanden, waarvan de cultuur vrijwel verloren is gegaan. De regisseur ziet de cinema als een fantasmagorische vertelmachine, waarin heden en verleden, dromen, wensen en historische feiten tot een nieuwe werkelijkheid worden gesmeed.

…zowel een modern als een klassiek meesterwerk…een film die zindert. (***** Filmkrant)
Voor wie dacht dat de Franse Oscarwinnaar ‘The Artist’ de ode aan de zwijgende zwart-wit film wel had vervolmaakt, heeft Gomes een geweldige verrassing in petto. (***** Trouw)
Met het gebruik van het woord meesterwerk moet je spaarzaam zijn, maar Tabu is er een. (***** NRC)