IJburg zorgt voor onderdak gescheiden ouders
Op 1 augustus betrekken de bewoners het gloednieuwe ‘Parentshouse’ op IJburg. Mensen kunnen hier na een scheiding onderdak vinden en tot rust komen voor een periode van één jaar. Twee gescheiden vaders nemen hun intrek, een derde bewoner wordt nog geselecteerd.
De verhuisdozen moeten nog worden uitgepakt, maar de gordijnen hangen al. De vergunningen zijn rond, het Parentshouse op de Ben van Meerendonkstraat is een feit. Hier kunnen mensen die net een scheiding achter de rug hebben of er midden in zitten een stabiele basis vinden om tot rust te komen.
Voor gescheiden echtparen blijkt het lastig om betaalbare woonruimte te vinden op IJburg. Op sociale huurwoningen kunnen zij vaak geen aanspraak maken. Het Parentshouse geeft gescheiden vaders of moeders de mogelijkheid in de buurt van hun kinderen te blijven wonen en ondertussen door te zoeken naar vaste woonruimte.
Dominee Rob Visser kwam in 2010 op het idee voor een ‘opvanghuis voor gescheiden ouders’. “Als dominee kun je mensen helpen door naar ze te luisteren, door samen te bidden of uit de bijbel te lezen, maar ik heb gemerkt dat de mensen hier op IJburg meer belang hebben bij zo’n huis. Het barst hier van de gescheiden gezinnen.”
Visser ontving 21 e-mails van geïnteresseerden. “Dat de problemen zó groot zijn, daar schrok ik van. Ik kreeg een brief van een vader die bij vrienden op de bank sliep, of in zijn auto. Een geschikte plek om zijn kinderen te ontvangen had hij niet. Ook kreeg ik aanvragen uit Diemen, en zelfs uit de Jordaan.”
Een commissie van enthousiaste wijkbewoners heeft geholpen het idee te realiseren. Omdat een dergelijk huis nog niet in Nederland bestond, stuitte de commissie op heel wat regelgeving die het project vertraagde. Het bestemmingsplan van het huis moest worden gewijzigd en de huur van de eengezinswoning moest door drieën gedeeld worden op basis van wettelijk vastgestelde puntentelling.
Woningbouwvereniging De Key heeft speciaal voor dit doel de huur iets aangepast. De bewoners hebben een gezamenlijke woonkamer met bank en televisie, keuken, terras en tuin. Ook delen zij voorzieningen als de wasmachine. Commissielid Nanda Engel: “Het huis is vooral bedoeld om deze mensen de gelegenheid te geven dicht bij hun kinderen te zijn. De kinderen kunnen komen logeren, waardoor de ouder betrokken blijft bij het dagelijks leven van aankleden, ontbijten en naar school gaan.”
Engel, die stiefgezinscoach van beroep is, komt dagelijks in contact met gescheiden mensen: “Er ontstaat zo veel pijn als één van beide ouders de kinderen weinig ziet. Het zou niet mogen gebeuren dat dat komt doordat de vader of moeder geen geschikte plek heeft om het kind te ontvangen.”
Bij het selecteren van de bewoners heeft de commissie gelet op de huidige situatie van de persoon en financiële stabiliteit. Engel: “We willen er zeker van zijn dat de bewoners de huur kunnen betalen, zeker nu we nog in zo’n prille fase van het project zitten.”
Eerder dit jaar was het oog van de commissie gevallen op een huis in de Eva Besnyostraat. Dat leverde bezwaren op van buurtbewoners die dachten dat hun koopwoning minder waard zou worden door een ‘opvanghuis’. Bij de huidige locatie, een paar honderd meter verderop, zijn geen klachten gemeld. Het huis wordt nu betrokken door mannen, maar vrouwen zijn in de toekomst evengoed welkom.
De bewoners van het Parentshouse stellen zich voor.
Evert Stolwijk (51)
Wanneer ben je gescheiden?
“Drie jaar geleden hebben mijn ex-vrouw en ik besloten uit elkaar te gaan, maar anderhalf jaar geleden zijn we pas officieel gescheiden. We hebben een zoon van 13 en een dochter van 9 jaar. Toen de rechter besloot dat mijn vrouw met de kinderen in het huis op Java-eiland mocht blijven, stond ik van de ene op de andere dag op straat.”
Waar ben je gaan wonen?
“Ik heb een tijdje bij mijn zus gewoond in Waddinxveen en daarna kon ik een half jaar in een te koop staand huis van vrienden in Uithoorn. Vanaf dat moment kwamen mijn kinderen om het weekend bij mij. Vervolgens heb ik anti-kraak gewoond in Amsterdam-West. Daar kom ik nu net uit. Het ging om een afbraakwoning. Afgelopen winter was het enorm afzien, zonder isolatie en met enkel glas. Ik heb me ingeschreven bij Woningnet, maar omdat ik geen huis achterlaat word ik beschouwd als een starter. Dan kom je de eerste tig jaar niet in aanmerking voor een woning.”
Wat verwacht je van het Parentshouse?
“Het Parentshouse is geweldig, ik heb bewondering voor de onvoorstelbare inzet van de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. De scholen van de kinderen zijn dichterbij, hun vriendjes wonen hier in de buurt en ik heb kennissen op IJburg. Alles is hier mooi en keurig verzorgd in tegenstelling tot de afbraakbuurt waar ik vandaan kom. Dit huis geeft mij een jaar de tijd om te kijken hoe ik een vaste woning kan vinden. Het samenwonen met twee andere mannen kan heel gezellig worden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Misschien worden we elkaars steun en toeverlaat. We zullen zien hoe erg het is om weinig privacy te hebben. Vooral de weekenden zullen druk worden, want wij gescheiden mannen hebben de kinderen vaak in het weekend.”
Marlon (36)
Waarom ga je in het Parentshouse?
“Met mijn vriendin en mijn zoontje van 4,5 woonde ik op IJburg. Toen we uit elkaar gingen, zochten we naar een oplossing. We hebben nog best een tijd samengewoond, maar het was belangrijk om wat ruimte te krijgen. Daarom heb ik op het moment dat er iets voorbij kwam mijn koffers gepakt. Ik kon 2,5 maand op een prachtig huis passen in Amsterdam-West, vlakbij het Vondelpark. Over twee weken moet ik eruit en verhuis ik naar het Parentshouse.”
Wat verwacht je ervan?
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in het begin niet zo zag zitten om met anderen in een huis te wonen en de stempel te krijgen van ‘Parentshouse-bewoner’. Toch weegt het zwaarder dat ik bij mijn zoontje in de buurt kan zijn. Het huis dat ik destijds met mij ex-vriendin heb gekocht staat in dezelfde straat en de school van mijn zoontje is 500 meter verderop. Ik ben wel van plan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar vaste woonruimte. Ik hoop niet het jaar rond te hoeven maken.”
Wat vind je van het initiatief?
“Ik vind het een heel goed initiatief. Ik woon al een tijdje op IJburg en ik zie vrij veel leegstand. Tegelijkertijd zie je dat mensen graag in de buurt van hun kinderen willen blijven wonen, dat is niet alleen bij ons een probleem. We moeten even kijken hoe het gaat, en of mensen makkelijk bij elkaar te zetten zijn, maar ik kan me voorstellen dat dit voor heel veel mensen een hele goede oplossing is.”