Nieuws

Parentshouse: betaalbare woonruimte voor wie pas gescheiden is ‘voorziet in een behoefte op IJburg’

Veel mensen die net gescheiden zijn, hebben moeite met het vinden van betaalbare woonruimte. Bij de kinderen in de buurt. Op IJburg heeft dominee Rob Visser hier iets op gevonden, een Parentshouse. En dat is behoorlijk uniek. Het voorziet in een behoefte, denkt hij. “Er scheiden – helaas – veel mensen. Het is schrijnend als een van de partners vanwege de hoge huizenprijzen niet dicht bij de kinderen kan blijven wonen.”

Het is een onbekend fenomeen, in IJburg, in Amsterdam en misschien wel in Nederland. En daarom vindt de toch best door de wol geverfde dominee Rob Visser het spannend. “Maar ik geloof dat er hier in de IJburgse samenleving behoefte aan is. En dan zie ik het als mijn taak er iets aan te doen.”

Vier mensen, het liefst twee mannen en twee vrouwen, wonen straks samen in een huis. Ze delen woonkamer, keuken en tuin beneden; op de twee verdiepingen hebben ze elk hun eigen ruimte. Huurprijs: €500 inclusief. Ze kunnen er maximaal twee jaar blijven. De kerk investeert in het woonklaar maken, woningbouwvereniging De Key geeft korting op de huur. Zo is het een gezamenlijk maatschappelijk project.

“Wees gerust,” zegt Visser nadrukkelijk, “het is een huis voor alle IJburgers, niet alleen voor kerkgangers. Je krijgt de dominee er echt niet ongewild bij.”

Hij noemt het de laatste tijd vaker ‘familiehuis’, “dat staat wellicht iets dichter bij de mensen.” Het idee ontstond anderhalf jaar geleden, alweer tijdens zo’n bijeenkomst van het sociale netwerk IJburgDroomt-IJburgDoet. Een vrouw vertelde daar, “met droge ogen hoor”, haar verhaal. Dat ze gescheiden leefde van de vader van haar kind, maar dat het zo lastig was betaalbare woonruimte op IJburg te vinden. Dat een van tweeën vanwege geld een eind bij de kinderen vandaan moest gaan wonen. “Extra verdrietig, dus.”

Tijdens een rondgang door de wijk merkte Visser dat dit probleem speelt bij veel meer mensen. “Een kleinschalig woonproject kan hier van waarde zijn. Daarvan kon ik de Diaconie van de Amsterdamse Kerk [de dienstverlenende tak van protestantse kerk] gelukkig ook overtuigen. Zij zijn bereid te investeren in deze taak en zaak.”

Toen was het ‘alleen nog’ een kwestie van een geschikt huis vinden. Corporatie De Key wilde wel meedoen. “Natuurlijk,” zegt Visser, “ging daar veel praten aan vooraf. Het is een behoorlijk nieuw fenomeen. Hoe pak je dat aan, hoe maak je een huis voor dit doel geschikt? Daar zijn we gelukkig uitgekomen.” Inmiddels is er ook een pand gevonden: een drie verdiepingen tellend woonhuis aan de Eva Besnyöstraat.

Binnenkort richt de dominee een commissie Parentshouse op. “Hoewel De Key zorgt voor afgewerkte oplevering met keuken en badkamer, heb ik straks mensen nodig die willen helpen bij de inrichting, aanleg van wifi, dat soort dingen. En ook mensen met een maatschappelijke achtergrond, en hulp bij het ‘aanwijzen’ van de bewoners. Ik hoop dat er mensen zijn die denken: verrek, dat is belangrijk, ik help mee.”
Als alles goed gaat, krijgt het eerste Parentshouse op IJburg in november van dit jaar al zijn beslag. Steentje bijdragen, interesse? Mail dominee Visser: robvisser51@gmail.com.