Ivar Manuel, lid van het dagelijks bestuur (DB) in Amsterdam-Oost, is al jaren actief in de plaatselijke politiek. In het nieuwe bestuur heeft hij onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling, Cultuur en Groen in zijn portefeuille.
Hoe gaat het nu, als lid van het dagelijks bestuur van Oost?
“Uitstekend. Groen Links heeft de verkiezingen gewonnen maar keurig de posities verdeeld, waardoor er bij ons een PvdA-er [Maarten Poorter, RS] voorzitter is geworden. Het voordeel van deze nieuwe constructie is dat we nu veel dichter bij de macht zitten, het college van B en W in de Stopera. Daarmee krijgen we invloed op het beleid namens de bewoners.”
Wat houdt dat concreet in?
“Dit jaar moeten er 7.500 woningen gebouwd worden in Amsterdam. Oost is daarvoor de eerste plek met IJburg, Zeeburgereiland en het Amstelkwartier. Dat legt een enorme druk op ons, want dit vraagt natuurlijk niet alleen om woningen en bedrijfsruimten op een verder verdicht Strandeiland, maar ook om infrastructuur en voorzieningen. In de nieuwe buurten moet er gefietst kunnen worden, er moeten scholen, winkels en culturele en jongerenvoorzieningen komen en nog veel meer. De bestuurscommissie heeft de ambitie en de taak om de ideeën daarover onder de huidige en toekomstige bewoners van Oost te verzamelen en die samen met hen te ontwikkelen. We roepen iedereen op om actief met ons mee te doen.”
Over infrastructuur gesproken… de ontsluiting van Oost is een drama.
“Dat klopt en dat lossen we niet zomaar op. Iedereen is zich hiervan bewust en wij zullen hier voortdurend aandacht voor vragen. De stad groeit en dat zal voorlopig zo blijven. Afgelopen jaar kwamen er 11.000 mensen bij. Dat vraagt om extra inzet op de bouw en de infrastructuur. Wij stimuleren dit soort investeringen – zoals extra geld voor een uitgebreider ov-netwerk in Oost – zoveel mogelijk bij de centrale stad. En dat geldt ook voor de op- en afritten bij de A10.”
U heeft ook cultuur in uw portefeuille. Kunnen bewoners nog een cultureel cadeau verwachten?
“Een cadeau niet, maar wel een Cultuurpodium. Wat je met het steeds drukker worden van het centrum ziet gebeuren is dat veel Amsterdammers in de wijken blijven. Jij en ik [uw reporter is van dezelfde generatie, RS] gingen in onze jonge jaren naar het Leidseplein. Nu gaat men uit in eigen buurt of wijk. In Oost proberen we dat te faciliteren met een overkoepelend Cultuurpodium, een netwerk van samenwerkende podia om een beter en niet-versnipperd aanbod aan cultuur te brengen. Dat is zo’n voorbeeld om met de groeiende vraag naar buurtvoorzieningen om te gaan.”
Door Ronald Smallenburg