Nieuws

30 meter aan boeken, een buurttuin en activiteiten: een groene bibliotheek voor Amsterdam-Oost

28 november was de feestelijke opening van de Groene Bibliotheek, de eerste bibliotheek in Amsterdam-Oost met boeken over groen, tuinieren, voedselbossen en alles wat met natuur te maken heeft. “Ik hoop dat veel Amsterdammers een bezoekje komen brengen.”

“Alsjeblieft, dit boek over praktisch tuinieren was van mijn vader. Ik doe er met pijn in het hart afstand van, maar ik doneer het graag aan de Groene Bibliotheek.” Tijdens de opening in culturele broedplaats Tugela 85 overhandigt een bezoekster onder applaus van de vele aanwezigen het boek aan Eelco, initiatiefnemer van de Groene Bibliotheek.

Hoe zet je een voedselbos op, wat zijn inheemse planten, hoe krijg je meer bijen en andere insecten in de tuin? Allemaal vragen waar Eelco geen goed antwoord op had, toen hij tien jaar geleden actief werd in drie gemeenschappelijke tuinen in Amsterdam-Oost: Anna’s Tuin en Ruigte, Oost Indisch Groen en MoTuin, de voedseltuin bij Tugelaweg 85 in de Transvaalbuurt. Hij miste kennis. En kennis, die krijg je door boeken. Eelco besloot daarom boeken te verzamelen over groen. “Het begon met eentje,” vertelt hij tijdens de opening. “Toen waren het er al snel dertig, en daarna werd het alleen maar meer. Er zitten dure boeken bij, maar ook boeken die ik voor een schappelijke prijs op de kop kon tikken. En boeken die ik heb gekregen van mensen die jaren hebben getuinierd.”

Verzamelplaats van groene kennis
De volgende stap was snel gezet. Want je kunt al die boeken voor jezelf houden, maar je kunt ze ook delen met anderen. Dat is wat Eelco deed. Het betekende de start van de Groene Bibliotheek, in de MoTuin Kamer op de begane grond van Tugela 85. De dertig boeken zijn inmiddels dertig meter boeken geworden, over bomen, planten en eetbare kruiden, over permacultuur, voedselbossen en wildplukken, over biologisch tuinieren en biodiversiteit, over plantennamen en ecologie, over mythologie en natuurfilosofie. En nog veel meer, verdeeld over een lange houten wandkast die speciaal voor de bibliotheek door een groep vrijwilligers is getimmerd.

De Groene Bibliotheek is een verzamelplaats van groene kennis, legt Eelco uit. “Veel Amsterdammers zijn bezig met groen, met tuinieren, zoeken verbinding met de natuur. Al die mensen zijn continu kennis aan het verzamelen. Onze ambitie is om deze kennis bij elkaar te brengen, zodat mensen van de boeken en van elkaar kunnen leren. Want de bibliotheek is onderdeel van MoTuin, een buurttuin die natuur en sociale verbinding met elkaar combineert. Buurtbewoners werken samen in de tuin, koken met elkaar, organiseren feestjes, workshops en laagdrempelige buurtactiviteiten. Juist die sociale laag maakt het bijzonder.”

Landbouwgif
“Ik zou het mooi vinden als Amsterdammers beter zouden begrijpen dat het ecosysteem in de stad veel rijker is dan op het platteland. Op het platteland gebruiken boeren en tuinders al jaren allerlei soorten landbouwgif, met alle destructieve gevolgen voor het bodemleven en de biodiversiteit. Amsterdam is al twintig jaar geleden gestopt met Roundup, een berucht landbouwgif. Voor vogels, bijen en insecten is dat een zegen.”

Sameena, een van de vaste krachten bij MoTuin, is blij met de Groene Bibliotheek. “Ik hoop dat veel Amsterdammers een bezoekje komen brengen. Iedereen is van harte welkom voor een kopje koffie en een plekje aan de leestafel. Je kunt de boeken niet lenen, maar lezen, aantekeningen maken, fotograferen of kopiëren, dat kan uiteraard wel. En je kunt ervaringen delen met andere tuinders en groene liefhebbers, want kennis vind je niet alleen in boeken, maar ook in onze hoofden. Ondertussen kun je aanschuiven bij onze lunch op vrijdagmiddag, met verse groenten en kruiden uit onze eigen tuin. We hebben de beste kok van Amsterdam-Oost, dus dat is smullen.”

Openingstijden van De Groene Bibliotheek
De Groene Bibliotheek, Tugelaweg 85, is elke vrijdag tussen 10.30 uur en 14 uur, en elke zaterdag van 11 uur tot 13 uur geopend (MoTuin deurbel # 1).