Nieuws

20.000 nieuwe Amsterdamse woningen in bestaande wijken

Als de verwachtingen uitkomen, stijgt het aantal inwoners van Amsterdam tussen 2030 en 2035 naar meer dan een miljoen. In 2023 had Amsterdam ruim 918.000 inwoners. Komende zes jaar worden er 70.000 woningen bijgebouwd. Plan is dat er daarna in een periode van vijf jaar nog 20.000 woningen in al bestaande wijken bijkomen.

Omdat de oppervlakte van Amsterdam gelijk is gebleven en er amper uitbreidingsmogelijkheden zijn, voorspelden planologen al dat de stad moet gaan ‘inbreiden.’ Eerder werd alleen uitgegaan van grote bouwprojecten in IJburg en Haven-Stad. Woningbouwwethouder Reinier van Dantzig (D66) zet nu ook in op extra woonlagen op al bestaande gebouwen en het vullen van lege ruimtes om de 70.000 woningen die langs de A10, het spoor en in Noord worden gebouwd aan te vullen met nog eens 20.000.

In bijvoorbeeld Sloterdijk, de toekomstige wijk Sluisbuurt en bij het Gelderlandplein wordt de (beperkte) grond al meer benut, door met woontorens de lucht in te gaan. Belangrijk verschil tussen een bestaande of nog te realiseren wijk is het aanbod van voorzieningen als bijvoorbeeld het ov, dat in nieuwe woonomgevingen vaak tekortschiet. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe woningbouw ten koste gaat van groenvoorzieningen en mogelijkheden tot sporten. Om zoveel mogelijk voorzieningen te behouden, streeft het stadsbestuur ernaar sportvelden en instellingen voor meerdere doeleinden te gebruiken. Als de gemeente instemt kunnen Amsterdammers met een participatietraject meedenken met de plannen.