Nieuws

1000 huishoudens ‘aan glasvezel’

Toen IJburg werd ontworpen was draadloos internet nog zo goed als onbekend, en was kabel-tv ongeveer het toppunt van moderne telecommunicatie. Toch werd IJburg tijdens de bouw al voorbereid op de toekomst. Onder de grond werden lege buizen geplaatst om er ooit op een dag glasvezelkabels in te blazen, die supersnel dataverkeer mogelijk zouden maken. Half mei vorig jaar – negen jaar nadat de bouw van IJburg begon – is hier met het blazen van glasvezel begonnen en inmiddels is ongeveer de helft van alle huizen op het netwerk aangesloten.

De aanleg van het glasvezelnetwerk wordt uitgevoerd door Glashart Amsterdam, een bedrijf waarin de Gemeente Amsterdam, een aantal woningcorporaties en het Twentse bedrijf Reggefiber – deels eigendom van KPN – samenwerken.

Glashart zorgt ervoor dat glasvezel op heel IJburg beschikbaar komt. Dat wil nog niet zeggen dat iedereen er gebruik van maakt, want de voorziening binnenshuis – vanaf de meterkast – en het nemen van een abonnement bij een van de providers is een keuze die ieder voor zich moet maken.
En hoe zit het met die belangstelling? Glashart laat weten dat er sinds september vorig jaar op IJburg al zo’n 1000 abonnementen konden worden geactiveerd, en dat dit aantal nog dagelijks toeneemt. Eenzelfde succes wordt geboekt in het Oostelijk Havengebied, de Indische buurt en de Oosterparkbuurt. “Als je beseft dat de gegevenscapaciteit van glasvezel vele malen groter is dan de die van de bestaande netwerken dan is dat succes niet zo vreemd,” vindt Janneke Koninkx die voor Glashart de marketing doet. “Mensen willen toegang tot interactieve informatie- en communicatiediensten die supersnel zijn en van hoge kwaliteit. En als het eenmaal snel en goed kan, komt er vanzelf ruimte voor allerlei innovatieve diensten die we nu nog niet eens kunnen bedenken.”

Bij de aanleg van een glasvezelnetwerk komt een hoop kijken. De glasvezelkabels moeten vanuit een glasvezel-wijkcentrale (op IJburg zijn er behalve een grote wijkcentrale ongeveer tien kleine deelcentrales) straat voor straat onder de grond naar de woningen worden aangelegd. Hier en daar moet daarvoor gegraven worden. Glashart zorgt er vervolgens voor dat iedere woning in de meterkast een eigen glasvezelaansluiting krijgt. Daarbij wordt ernaar gestreefd per appartementencomplex zoveel mogelijk woningen tegelijk aan te sluiten. Dat kan in een wijk als IJburg lastig zijn omdat mensen voor deze werkzaamheden thuis moeten zijn. “En dat is met tweeverdieners soms moeilijk te regelen,” aldus Koninkx. Glashart verwacht echter dat vóór de komende zomer vrijwel alle woningen op IJburg een glasvezelaansluiting zullen hebben.

Door Carla M. Peddemors