Nieuws

Zwemwedstrijd in de grachten van IJburg

Tweeënveertig zwemmers springen zondag 25 augustus in het water van de haven op IJburg. Ze zwemmen 2,5 kilometer, in oranje badmutsen, via de Polygoongracht en de Groene Tunnel weer terug naar de haven. Het is de ZuiderZeeZwem, waaraan de sportievelingen meedoen voor zichzelf én voor het goede doel.

Het hele koude voorjaar lang hebben ze elke vrijdagochtend om 7.00 uur in het buitenbad van het De Mirandabad getraind. Om die perfecte borstcrawl onder de knie te krijgen. Voor sommigen een ‘eitje’, voor anderen een steeds bezwaarlijker obstakel. “Die ademhaling hè,” puft een zwemmer aan de rand van dat bad. “Het ziet er zo makkelijk uit, maar het kan je ook nekken. Altijd net te weinig lucht.” Het geeft niet, de wedstrijd straks doen in schoolslag mag ook.

Joyce Keizer is een van de initiatiefnemers van de zwemtocht. Met haar stichting Move4Kids organiseert ze regelmatig sportieve uitdagingen voor goede doelen, zoals eerder dit jaar de wielrentocht La Marmotte in de Franse Alpen, en later dit jaar ook nog de New York Marathon. Altijd met tweeënveertig deelnemers. “We zwemmen voor de stichting TessUnlimited voor kinderen in Guatemala. Ik vind het een mooi gegeven dat je iets doet voor anderen door ook jezelf op de proef te stellen.”

Dan maar zelf
Deze eerste editie van ZuiderZeeZwem kwam in een wel heel korte tijd tot stand. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de club zou meezwemmen met de Royal Amstel Swim. Maar die wedstrijd ligt – zoals onlangs in Het Parool viel te lezen ‘door een hevige concurrentiestrijd van zwemtochten voor het goede doel’ – op z’n gat. “Ik heb daar wakker van gelegen. Eerst allemaal zwemmers enthousiasmeren, hen laten ploeteren en sponsorgeld verzamelen en dan zeker zeggen: jammer jongens, het gaat niet door.” Met elkaar organiseerde de club toen de vervangende tocht op IJburg, bij uitstek een geschikte locatie.

“De slagkracht van onze groep, daar ben ik trots op,” glimt Joyce. “Het belooft een mooie dag te worden, met een feestelijk voor- en naprogramma, ook voor kinderen. Ik hoop op veel buurtbewoners langs de kades. De route voert in ieder geval langs honderden woningen.”

25 augustus
Zondag 25 augustus om 15.00 uur klinkt het startschot voor de ZuiderZeeZwem. Havenmeester Peter gaat de zwempatsers voor in een sloep, nog een aantal vrijwilligers peddelt mee op supboards, allemaal voor de veiligheid. Vanaf 14.00 uur is er op het grasveld bij The Lighthouse al reuring, met een kleurplatenwedstrijd voor kinderen, schminkerij en een poffertjeskraam. Volwassenen kunnen meedoen aan de toto, dus raden wie van de zwemmers er als eerste, als tweede en bijvoorbeeld als laatste binnenkomt. Na de wedstrijd is er een veiling van mooie prijzen. Alle opbrengsten zijn voor de stichting TessUnlimited.

En de zwemmers? “Aan het einde van de tocht wacht ons een koude pint,” verzucht een van hen, na ook nog maanden elke dinsdag in het Flevoparkbad getraind te hebben, en de laatste weken regelmatig in het toch behoorlijke koude water rond IJburg. Wel verdiend dus? “Jazeker, want altijd zonder pak, hè!”

Prijzen
De kleurplaat wordt onder meer uitgedeeld via basisscholen op IJburg, maar is hier te downloaden, op de site van de Brug (www.debrugkrant.nl). Prijzen in diverse leeftijdscategorieën zijn een speelhuis voor in de tuin, een zwembad en een trampoline, beschikbaar gesteld door Neckermann. Uitslag en prijsuitreiking volgen direct na de zwemrace.Kleurplaat kleurwedstrijd ZuiderZeeZwem 2013

Zie, ook voor sponsoring, www.move4kids.nl.